fbpx

Faktoja hiilinieluista ilmastopaneelin puheenjohtajalta

Hiilinielut ja metsät ovat olleet yksi vaalien – ja julkaisujeni saamien somekommenttien – puheenaiheista. Niin pitääkin olla, sillä hiilinieluista huolehtiminen on välttämätöntä, jotta ilmastokriisi voidaan torjua. Valitettavasti näistä aiheista on puhuttu vaaleissa paljon puppua.

Tämä kävi selvästi ilmi, kun MTV:n Uutisekstra haastatteli ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaista näiden vaalien ilmastokysymyksistä. Ilmastopaneelin puheenvuoroissa kuuluu maamme johtavien tutkijoiden asiantuntemus.

Ollikaisen mukaan vaalitenteissä on kuultu paikkansapitämättömiä levottomia väitteitä, joita on liian harvoin korjattu. Näin ilmastopaneelin puheenjohtaja niitä korjaa:

VIRHEELLINEN VÄITE: “Suomi on jo nyt hiilineutraali NASAn mittauksen mukaan.” Tulkinta on virheellinen. NASAn mittaukset eivät huomioi esimerkiksi ilmastoa lämmittävää metaania eivätkä mittaukset muutenkaan noudata esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen käyttämää inventaariologiikkaa.

VIRHEELLINEN VÄITE: “Keski-Eurooppa on hävittänyt hiilinielut.” Kun todellisuudessa katsotaan Euroopan suurimpia hiilinieluja, listan kärjessä ovat ensin Saksa, Ranska, Ruotsi, Puola ja Italia ja Suomi tulee vasta näiden kaikkien jälkeen. Meidän hiilinielumme ei ole näitä Keski-Euroopan maita suurempi eikä Keski-Eurooppa ole hävittänyt nielujaan.

HÖLMÖ EHDOTUS: “Hiilinielujen laskentasääntöjä pitäisi muuttaa esim. soiden hiilensidonnan osalta.” Laskentasäännöt on sovittu kansainvälisesti. Ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden arvioiden mukaan soiden mukaan lukeminen itse asiassa heikentäisi eikä parantaisi Suomen lukemia päästölaskennassa.

TUHOISA EHDOTUS: “Hiilineutraaliustavoite pitäisi siirtää myöhemmäksi tulevaisuuteen, vuoteen 2050.” Tämä Perussuomalaisten ehdotus olisi tuhoisa ennen kaikkea taloudelle. Se tuottaisi negatiiviset kannustimet teollisuudelle, joka on juuri käynnistänyt Suomessa jopa 15 miljardin euron investointibuumin puhtaisiin ratkaisuihin. Samalla siitä tulisi suuri kansainvälinen mainehaitta, ja suomalaisten yritysten rahoitusten kustannus kansainvälisillä pääomamarkkinoilla kasvaisi. Minkäänlaista ilmastotieteellistä perustetta siirrolle ei tietenkään ole.

Tämä haastattelu on ehkä näiden vaalien paras puheenvuoro ilmastopolitiikasta. Suosittelen katsomaan: https://www.mtv.fi/…/vieraana-suomen-ilmastopaneelin…