fbpx

Taide ja kulttuuri tekevät ihmisistä ihmisiä

Taide ja kulttuuri tekevät ihmisistä ihmisiä. Tarvitsemme taidetta, että ymmärrämme paremmin itseämme ja toisiamme.

Tarvitsemme myös taiteen ja kulttuurin tekijöitä. Tällä hetkellä he ovat ahtaalla.

Yksi syy tähän ovat korona-ajan kulttuuria koskevat päätökset, joissa epäonnistuimme. Monessa kohdassa poliitikot Vihreistä ja muistakin puolueista pyrkivät vaikuttamaan koronapolitiikkaan lasten, nuorten ja kulttuurin edun puolesta. Välillä siinä onnistuttiinkin, mutta välillä jäimme hallituksessa vähemmistöön tai taivuimme hyväksymään rajoitustoimia silloisten asiantuntija-arvioiden pohjalta. Mikään puolue ei saa koronavuosien hoitamisesta puhtaita papereita.

Toinen syy taiteen ja kulttuurin kitsaaseen kohteluun on se, että Suomessa ei olla osattu nähdä niitä arvokkaana palveluna ja elinkeinona muiden joukossa. Taide vaikuttaa positiivisesti ihmisten hyvinvointiin. Luovat alat ovat jo nyt Suomen talouden ja työllisyyden kannalta selvästi merkittävämpiä kuin monet perinteiset teollisuuden alat.

Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra haukkui vaalitentissä kulttuuria “luksukseksi”, moni poliitikko eri puolueista älähti vastaan. Taiteen ja kulttuurin puolustaminen ei saa kuitenkaan jäädä pelkiksi vaalipuheiksi.

Viime vuosien karuista tilanteista pitää vetää johtopäätöksiä tulevien päätösten suhteen: Kulttuuria pitää tukea, jotta se on saavutettavaa kaikille. Taide ja kulttuuri tulee huomioida osana elielinkeinopolitiikkaamme. Ja tarvitsemme perustulon joustavaksi turvaksi kaikille äkillisissä kriiseissä.