Veli Liikanen

Olen 40-vuotias mikkeliläinen nuorisotutkija, biologi, perheenisä ja peliharrastaja. Olen Vihreiden varapuheen­johtaja, Mikkelin valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunki­ympäristö­lautakunnan puheenjohtaja sekä maakunta­hallituksen jäsen. Rakastan pelejä, jalkapalloa, hyviä tv-sarjoja ja suojeltua luontoa.

Olen valmistunut maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2008 biologian alalta, pääaineenani ekologia ja ympäristönhoito. Lisäksi opiskelin sosiologiaa, matematiikkaa ja tilastotieteitä.

Työskentelen tutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniassa. Osallistun alan tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiseen, opetan ja teen muita akateemisen sekatyömiehen töitä. Työni on tehnyt minusta innokkaan nuorten ja nuorisotyön puolestapuhujan. Tällä hetkellä teen tutkimustyötä etsivän nuorisotyön parissa.

Nuorempana toimin aktiivisesti suomalaisissa ympäristöjärjestöissä, yli kymmenen vuoden ajan. Luonto-Liiton ja Maan ystävien riveissä olen kampanjoinut ilmaston, metsien, soiden ja vesien suojelun sekä sosiaalisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Mikkelissä olen toiminut muun muassa paikallisessa reilun kaupan toiminnassa Mikkelin maailmankaupan taustajoukoissa.

Asun vaimoni ja lasteni kanssa Mikkelin keskustan liepeillä Kaukolassa. Esikoiseni on ysiluokkalainen ja kuopus alakoulussa.

Lapsuudesta saakka rakkaimpiin vapaa-ajan harrastuksiini ovat kuuluneet erilaiset lauta-, rooli- ja tietokonepelit. Pelaan yhdessä ja yksin, lasten, aikuisten ystävieni ja joskus myös verkossa tuntemattomien kanssa.

Kuuntelen paljon ja monenlaista pop-, rock- ja rytmimusiikkia. Spotify-profiilini ja pari soittolistaa löydät täältä.

Olen suuri jalkapallon ystävä. Vaikka pallon potkiminen on nyt jäänyt vähemmälle, puisto- ja sisäfutis on minulle mieluisin liikuntaharrastus. Aikaa sitten toimin muutaman kesän ajan myös jalkapalloerotuomarina erityisesti junioriotteluissa. Harrastan jalkapalloa aktiivisesti myös katsomoissa. Minulle rakkaimmat jalkapallojoukkueet ovat Suomen miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueet, joiden lisäksi kannatan kotikaupunkini MP:tä ja PU-62:ta. Jalkapallon ulkopuolella suurin urheilusuosikkini on Kamppareiden jääpallojoukkue. Arjessa liikun pyöräillen.

Minulla on hyvin monipuolinen kokemus politiikanteosta eri tasoilla. Kuntavaaleissa 2017 olin Mikkelin äänikuningas toiseksi suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä. Olen nyt Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunkiympäristö­lautakunnan puheenjohtaja ja Etelä-Savon maakunta­hallituksen jäsen. Olin ehdolla Kaakkois-Suomessa myös viime eduskunta­vaaleissa ja sain Vihreiden listalla kolmanneksi eniten ääniä, 1709 kappaletta.

Valtakunnallista politiikkaa olen tehnyt Vihreiden puolue­hallituksessa vuodesta 2013 saakka, nyt puolueen varapuheen­johtajana. Vihreiden ilmasto- ja energia­poliittisen työryhmän puheen­johtajana olen valmistellut puolueelle avauksia sekä hiili­nieluista että raide­investoinneista. Aiemmin olen puheen­johtanut puolueen liikunta­poliittista työryhmää.