Veli Liikanen

Olen 42-vuotias mikkeliläinen puoluesihteeri, perheenisä ja peliharrastaja. Ennen puoluesihteerin tehtävää työskentelin reilun kymmenen vuotta nuorisotutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja toimin vuosina 2017-2019 Vihreiden varapuheenjohtajana. Rakastan pelejä, jalkapalloa, hyviä tv-sarjoja ja suojeltua luontoa.

Minulla on hyvin monipuolinen kokemus politiikanteosta eri tasoilla. Kuntavaaleissa 2017 olin Mikkelin äänikuningas toiseksi suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä. Olen toiminut Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajana, kaupunkiympäristö­lautakunnan puheenjohtajana ja Etelä-Savon maakunta­hallituksen jäsenä. Olin ehdolla Kaakkois-Suomessa myös viime eduskunta­vaaleissa, jossa nousin varakansanedustajaksi.

Valtakunnallista politiikkaa olen tehnyt Vihreiden puolue­hallituksessa vuodesta 2013 saakka, vuosina 2017-2019 puolueen varapuheen­johtajana. Vihreiden ilmasto- ja energia­poliittisen työryhmän puheen­johtajana valmistelin puolueelle avauksia sekä hiili­nieluista että raide­investoinneista. Olen puheen­johtanut myös puolueen liikunta­poliittista työryhmää.

Olen valmistunut maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2008 biologian alalta, pääaineenani ekologia ja ympäristönhoito. Lisäksi opiskelin sosiologiaa, matematiikkaa ja tilastotieteitä.

Työskentelin yli kymmenen vuotta tutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniassa. Osallistuin alan tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiseen, opetin ja tein muita akateemisen sekatyömiehen töitä. Työni on tehnyt minusta innokkaan nuorten ja nuorisotyön puolestapuhujan. Viime vaiheessa tein tutkimustyötä etsivän nuorisotyön parissa.

Nuorempana toimin aktiivisesti suomalaisissa ympäristöjärjestöissä, yli kymmenen vuoden ajan. Luonto-Liiton ja Maan ystävien riveissä olen kampanjoinut ilmaston, metsien, soiden ja vesien suojelun sekä sosiaalisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Mikkelissä olen toiminut muun muassa paikallisessa reilun kaupan toiminnassa Mikkelin maailmankaupan taustajoukoissa.

Asun vaimoni ja lasteni kanssa Mikkelin keskustan liepeillä Kaukolassa. Lapseni ovat (esi)teini-iässä.

Lapsuudesta saakka rakkaimpiin vapaa-ajan harrastuksiini ovat kuuluneet erilaiset lauta-, rooli- ja tietokonepelit. Pelaan yhdessä ja yksin, lasten, aikuisten ystävieni ja joskus myös verkossa tuntemattomien kanssa.

Kuuntelen paljon ja monenlaista pop-, rock- ja rytmimusiikkia. Spotify-profiilini ja pari soittolistaa löydät täältä.

Olen suuri jalkapallon ystävä. Vaikka pallon potkiminen on nyt jäänyt vähemmälle, puisto- ja sisäfutis on minulle mieluisin liikuntaharrastus. Aikaa sitten toimin muutaman kesän ajan myös jalkapalloerotuomarina erityisesti junioriotteluissa. Harrastan jalkapalloa aktiivisesti myös katsomoissa. Minulle rakkaimmat jalkapallojoukkueet ovat Suomen miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueet, joiden lisäksi kannatan kotikaupunkini MP:tä ja PU-62:ta. Jalkapallon ulkopuolella suurin urheilusuosikkini on Kamppareiden jääpallojoukkue. Arjessa liikun pyöräillen.