fbpx

Metsähallituksen tulostavoitetta on laskettava

Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 16.2.2019

Vaikka Sipilän hallitus alkaa vaikuttaa aika toimintakyvyttömältä, yhdessä asiassa se on aikaansaava: metsää se haluaa kaataa aina vaan lisää.

Hallitus nosti juuri metsähallituksen tulostavoitetta. Se on ruma päätös tässä tilanteessa, jossa metsien kohtelu ratkaisee sekä kamppailun ilmastonmuutoksen että kuudennen sukupuuttoaallon torjumiseksi. Aika ympäristökatastrofin torppamiseksi on yksinkertaisesti loppumassa. Mutta silti hallitus jatkaa niin kuin ennenkin, arvostaa puukuutioita ekosysteemien ja virkistysarvojen edelle.

Tulostavoitteen korottaminen tuntuu todella epäreilulta myös maamme luonnonsuojelun tilan kannalta. Metsähallituksen tulostavoitetta on korotettu hurjaa vauhtia: tulostavoite on nyt kolme kertaa suurempi kuin 10 vuotta sitten. Ja samalla kun metsähallituksen talouspuoli tekee kovempaa tulosta kuin koskaan, yhdessä omistamistamme luontoaarteista huolehtiva Metsähallituksen Luontopalvelut kärsii kroonisesta rahoitusvajeesta.

Samalla kun uusien kansallispuistojen myötä hoidettavien kohteiden määrä on kasvanut, Luontopalvelujen määrärahat ovat Sipilän hallituksen toimesta vain vähentyneet entisestään. Käytännössä tämä kurjuus näkyy myös korjausvelan kasvuna, joka vaikuttaa myös retkeilykohteiden ja kansallispuistojen kuntoon ja käyttöön.

Sama virsi soi valtion ympäristöhallinnossa muutenkin. Resursseja ei vaan ole. Nyt valtaa pitävät poliitikot ovat kyllä valmiitä repimään maksimaalista tuottoa metsätaloudesta, mutta eivät pitämään huolta kestävästä perinnöstä jälkipolville, eivät luonnosta, eivät hyönteisistä, eivätkä nistä taloudellisista ja hyvinvointiarvoista, joita metsäluonnon virkistyskäyttöön liittyy.

Tämä arvojärjestys meidän on muutettava. Tarvitsemme ympäristöhallinnon korjauspaketin ja lisää rahaa luonnonsuojeluun ja retkeilyaluiden hoitoon. Ja meidän pitää alentaa metsähallituksen tulostavoitetta. Myös enemmistö suomalaisista on siitä samaa mieltä!