fbpx

Haluan, että pojat puhuvat tunteis­taan

Puhe puoluevaltuuskunnan kokouksessa Salossa 8.9.2018

Hyvät puoluevaltuuskunta,

koska olen mies, minulta ei kysytä, miten saan yhdistettyä politiikan ja perhe-elämän. Se on harmi, sillä toivoisin, että tätä kysyttäisiin minulta useammin.

Politiikan ja perhe-elämän yhdistäminen on vaikeaa, koska minä pidän paljon perheestäni. Minä haluan olla paikalla, kun lapseni kasvavat. Kun palaan kotiin kokouksesta, somepäivitykset jäävät usein kirjoittamatta, sillä istun sohvalla ja katson lasten kanssa telkkaria. Perhe rajoittaa minua poliitikkona, mutta perhe myös tekee minusta minut, sen välillä neuvottelevan ja välillä vouhottavan poliitikon, joka minä olen.

Moni naispoliitikko on samassa tilanteessa kuin minä, mutta heiltä kysellään ja vaaditaan enemmän. Siksi heitä on politiikan huippupaikoilla vähemmän kun minun kaltaisiani. Minun taas pitää nousta tänne puhujapönttöön päästäkseni puhumaan tunteistani isänä.

Maailmassa on valtavasti sukupuoleen liittyvää epäoikeudenmukaisuutta ja väkivaltaa. Jäykät roolit ovat vahingoksi kaikille: eniten naisille ja muunsukupuolisille, mutta myös meille miehille.

Hyvät ystävät,

Minä olen feministi siksi, että haluan oikeudenmukaista ja väkivallasta vapaata maailmaa. Siksi haluan olla mukana korjaamassa translakia ja raiskauslainsäädäntöä.

Olen feministi siksi, että haluan lisää boss ladyjä päättämään ja haluan poikien puhuvan tunteistaan.

Esikoisen synnyttyä minä käytin puolet perhevapaista. Muistan siitä arjen rytmin, sen miten opin tuntemaan pienen poikani, ja sen, miten pelasin Warcraftia päiväuniaikaan. Tilastot kertovat, että hyvin harva mies tekee tämän ratkaisun, siis tämän täysin ideaaliselta kuulostavan ratkaisun.

Siksi meidän on voitettava vaalit ja toteutettava tasa-arvoinen perhevapaauudistus, kun tämä kivikautinen hallitus ei siihen pysty.