fbpx

Biotalouden kolme petosta – puhe luonnon moni­muotoisuuden päivänä

Vihreiden puoluekokouksessa Lahdessa 22.5.2016

Hyvä puoluekokous, hyvät ystävät,

biotalous on pettämässä meidät kolmella eri tavalla.

Ensinnäkin suunnitellut puun hakkuumäärien lisäykset ovat vakava uhka metsäluonnolle. Metsien suurempi hyödyntäminen puuntuotannossa edellyttäisi voimakasta tasonnostoa myös metsien suojelussa, mutta tämän hallituksen aikana suojelutoimia vain ajetaan alas.

Metsät ovat meidän luontomme, ja metsissä elää suurin osa uhanalaisista lajeistamme.

Koska me haluamme olla pienten eläinten puolella, meidän on vaadittava suuria metsiensuojelussa.

Toisekseen biotalous näyttää pettävän tavoitteemme jalostusasteen nostamisesta. Lehtiotsikot kertovat, että biotalous rakentuu nyt sellun viennin kasvuun ja uusiin selluinvestointeihin. Selluko se on korkean osaamisemme työnäyte 2000-luvulla?

Kolmanneksi: tutkimukset toisensa jälkeen kertovat, että puuenergian ilmastovaikutukset ovat huomattavasti oletettua nollapäästöisyyttä pahemmat.

Tämä on todella vakava paikka. En muista nähneeni yhtään suomalaista päästövähennysskenaariota, joka ei perustuisi puun käytön lisäämiseen energiantuotannossa. Jos ratkaisuja puuttuu, niitä meidän pitää korkealla osaamisellamme luoda.

Hyvä puoluekokous,

tänään vietetään luonnon monimuotoisuuden päivää. Haluan lainata edesmennyttä professori Ilkka Hanskia.

Ilkka Hanski muistutti, että luonto koostuu meidän sukulaisistamme, ihan kirjaimellisesti. Ilkka Hanski toivoi myös, että ”meillä olisi Suomessa joku toinen sana kuvaamaan tehometsätalouden metsää niin kuin meillä on eri sanat vaikkapa niitylle ja pellolle.”