fbpx

Äitienpäivän tervehdys

Kaupungin tervehdyspuheenvuoro  Äiti meidän -tapahtumassa 7.5.2016

Hyvä yleisö, hyvät äidit ja lapset!

Kevät on parhaimmillaan, ja on hienoa nähdä että runsaslukuinen joukko on lähtenyt liikkeelle tähän tilaisuuteen. Kiitos teille! Yksi äitienpäiväviikonlopun luontaisista vahvuuksista on tämä vuodenaika: kevät on täydessä vauhdissa.

Äitienpäivän hyvä puoli on myös se, että se saa meidät hetkeksi pysähtymään ja irtoamaan rutiineistamme. Ymmärrämme pysähtyä esimerkiksi kulttuuritarjonnan äärelle, ja se on meille kaikille hyväksi. Kiitän tapahtuman järjestäjiä ja tätä monipuolista esiintyjäjoukkoa! Esiintyjälista varsin vaikuttava.

On hienoa, että tämä tapahtuma järjestetään näin lauantaina. Minusta se osaltaan korostaa sitä, että äitienpäivään liittyvä äitiemme kunnioitus ja huomioiminen ei saa rajoittua vain yhteen päivään. Meidän tärkeä vaalia perhesuhteitamme ja osoittaa lämpöä läheisillemme viikosta toiseen. Keskinäisen kunniotuksen tulee olla aina arjessamme läsnä.

Äitienpäivä muistuttaa meitä pysähtymään yhden elämämme tärkeän läheisen kohdalla, ja teille äideille se muistuttaa äidin roolin arvosta. Äitienpäivä on iloinen juhla, mutta monen kohdalla äitienpäivään liittyy myös surua, huolta tai menetyksen kokemuksia. Niillekin tarvitaan tilaa ja aikaa.

Äitienpäivä muistuttaa minua myös yhdessä olemisesta, siitä, miten me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Se meidän on syytä muistaa näinä tulisen keskustelun aikoina. Kukaan meistä ei synny tähän maailmaan yksin.

Julkisessa keskustelussa sekä vanhemmuuteen että sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyy voimakkaita tunteita. Nämä molemmat kuuluvat kiinteästi myös äitiydestä käytävään keskusteluun. On syytä muistaa, että ei ole vain yhtä oikeanlaista vanhemmuutta, ei yhtä oikeanlaista naiseutta eikä yhtä oikeanlaista äitiyttä.

Mikkeli on kaupunki, ja kaupunki on yhteisö, jossa asuu paljon erilaisia ihmisiä. Uusia, erilaisia perheitä syntyy ja muuttaa tänne joka vuosi. Kaupunki tukee palveluillaan kaikenlaisia perheitä. Me emme järjestä äitiyden mestaruuskisoja. Me tavoittelemme vain riittävän hyviä perhesuhteita jokaiseen perheeseen, sellaisia, joissa sekä lapsista että huoltajista välitetään ja pidetään huolta. Se riittää.

Sellaisessa riittävän hyvässä perheessä minäkin huomenna äitienpäivää vietän.

Mikkelin kaupungin puolesta toivotan kaikille hyvää tapahtumaa, kaunista äitienpäivää ja lämmintä kevättä!