fbpx

Puhe: Orpo ja ilmastojättiläiset

Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Vaasassa 3.12.2016

Hyvä valtuuskunta,

viime viikonloppuna Mikkelin kaupungintalon valtuustosalissa kuultiin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kehui hallituksen tuoretta energia- ja ilmastostrategiaa sanomalla, että ”on syytä huomata, että vihreät eivät hallituksessa ollessaan saaneet tällaista aikaan”. ”Olen tyytyväinen tästä”, Orpo jatkoi.

Olin tästä puheenvuorosta vähän järkyttynyt ja yllättynyt. Se oli nimittäin ensimmäinen kerta, kun kuulin kokoomuslaisen puhuvan Mikkelin valtuustosalissa ilmastosta.

Erityisesti Orpo nosti esiin tavoitteen kivihiilen käytön kieltämisestä vuonna 2030. Ennen viime vaaleja vaalikoneessa kysyttiin, pitäisikö Suomen luopua fossiilisten ja turpeen käytöstä 2025 mennessä. Orpo vastasi: ”Ei ole mahdollista ilman merkittävää vahinkoa työllisyydelle. Luopua pitää, mutta aikataulu liian tiukka. 2050 on realistinen.”

Mitä vihreiden saavutuksiin hallituksissa tulee, uuden ilmastostrategian ensimmäisillä sivuilla kuvataan strategian lähtökohtia: ”Kesäkuussa 2015 voimaan tulleella ilmastolailla luotiin pohja ilmastopolitiikan pitkäjänteiselle ja kustannustehokkaalle suunnittelulle ja seurannalle (…) [laki] antaa valtioneuvostolle selvän suuntaviivan.”

Siis se ilmastolaki, joka oli meille kynnyskysymys ja jonka puolesta jouduimme viime hallituskaudella vääntämään vuositolkulla kokoomuslaisia vastaan.

Voin kuvitella, että Orpon sanat herättävät ilmasto- ja ympäristökonkareissamme jänniä muistoja. Miten pärjääkään vertailussa entisten ympäristöministereiden Pekan, Satun ja Villen sekä ilmastosankarimme Oraksen track record? Vastassa on sellaisia ympäristötyön jättiläisiä kuten kokoomuksen Jari Koskinen, Jan Vapaavuori, Eija-Riitta Korhola ja 90-luvun Sauli Niinistö.

Vuonna 2013 mediassa kirjoitettiin: Vihreät esittää energiansäästötavoitteiden tuntuvaa tiukennusta, mutta kokoomus ja SDP haraavat vastaan.

Vuonna 2008 kirjoitettiin: ”Kokoomus ja keskusta tarjoilevat joka vuosi ympäristövihamielisiä budjetteja, joiden korjaamiseen vihreiltä ministereiltä kuluu kaikki aika.”

Enemmän olisimme saaneet aikaan, jos hallituskumppanit eivät olisi hanganneet vastaan. Jos tuulen suunta on nyt kääntynyt, toivotan tervetulleeksi kaikki meitä paremmin ilmastotavoitteita edistävät puolueet. Vielä niitä ei ole näkynyt.

Luulen, että jatkossakin meidän on väännettävä ilmastotavotteiden puolesta oppositiossa, hallitusneuvotteluissa ja hallituksessa hampaat irvessä. Me emme mene ilmastopolitiikan taistelukentälle varmistin päällä pälyilemään vaan ***** tankilla ja täysiä!