fbpx
rintanappeja

Valtuusto 17.6.: taloutta ja valtuustoaloitteita

En saanut kommentoitua eilisen kaupunginvaltuuston kokouksen asioita ennakkoon blogissa, joten tässä lyhyt listaus jälkikäteen. Pöytäkirja tulee verkkoon lähipäivinä. Live-kommentointini kokouksesta löytyy Facebookista.

Kokouksen asialistalla oli taloutta ja tukku valtuustoaloitteita.

Käsittelyssä oli myös Vihreiden valtuustoryhmän aloite Mikkelin liittymisestä pyöräilykuntien verkostoon. Liikuntapalveluiden vastauksessa aloitteeseen periaatteessa kannatettiin Pyöräilykuntien verkosto ry:n jäseneksi liittymistä pyöräilyolosuhteiden määrätietoisen kehittämisen osana, mutta myös jossiteltiin asialla sen verran, että esitimme kokouksessa selkeää päätöstä verkostoon liittymisestä. Minusta tällaisten asiantuntijaverkostojen hyödyntäminen ja aktiivinen kokemusten vaihtaminen ovat tehokas tapa saada parhaimmat opit käyttöön ja saada parhaita tuloksia irti pyöräilyolosuhteisiin sijoitetuista euroista. Valtuustossa puhuttiin kovasti pyöräilyn puolesta, mutta halua verkoston jäsenyyteen 1300 euron vuosikustannuksella ei ollut. Hävisimme äänestyksen luvuin 10-49. Harmi.

Onneksi tekninen johtaja vastasi tiedusteluuni pyöräilyolosuhteiden kehittämissuunnitelmista, että kaupungilla on Ely-keskuksen kanssa meneillään varsin hyvänkuuloista suunnittelu- ja kehittämistyötä pyöräilyverkon toimivuuden parantamiseksi, mm. taajamien välillä. Hyvä!

Muissa valtuustoaloitteissa käsiteltiin mm. kieltenopetusta, leikkipaikkoja, vauvarahaa, harrastusmahdollisuuksia ja ulkovälitunteja. Puoluetoverini Mikon aloite yhdenvertaisemmista mahdollisuuksista A2-kielivalintoihin kouluissa etenee myötätuulessa budjettikäsittelyssä ratkottavaksi. Kaupunki alkaa valmistella leikkipaikkaohjelmaa vuodeksi 2014, mikä on oikein hyvä juttu. Koulujen ulkovälitunneista keskusteltaessa puolustin nuorisovaltuuston lausuntoa yksittäistä sitä kritisoinutta puheenvuoroa vastaan. Valtuustoaloitteiden käsittelyn yhteydessä kuultiin jonkin verran nyt tavaksi tullutta paheksuntaa siitä, kuinka kauan niiden käsittelyyn menee aikaa.

Taloustilannetta käsiteltiin talousseurannan, tilinpäätösten ja tarkastuslautakuntien arviointikertomusten valossa. Tämän vuoden tulos näyttää olevan menossa miljoonatolkulla miinukselle (suuruusluokka lienee ainakin 5 miljoonaa euroa), mikä ei syksyn talousarviokäsittelyssä hereillä olleille ole mikään yllätys. Me Vihreäthän esitimme silloin veroprosenttiin 0,5 prosenttiyksikön lisäkorotusta erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden alimitoitetun budjetin paikkaamiseksi. Tuolla korotuksella oltaisiin lisätty kaupungin tuloja noin 4 miljoonalla, ja vältetty sen verran nyt luvassa olevaa velanottoa.

Kaupunginjohtajan ja erityisesti kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten valtuutettujen puheenvuoroissa toistettiin, että kaupungin talousnäkymät on hemmetin huonot ja että nyt pitää saada menot kuriin. Kaupunginjohtaja sanoi, että aikoo tehdä esityksiä palvelujen tasosta ja palveluverkon laajuudesta tinkimiseen. Kuntalaisille siis tiedoksi, että luvassa on isoja vääntöjä siitä, mistä tingitään ja miten paljon. Kannattaa seurata.

Mielestäni keskustelun talousratkaisuista pitäisi olla mahdollisimman avointa, läpinäkyvää ja helposti ymmärrettävää, erityisesti kun esitetään säästötoimia ja kululeikkauksia. Valtuutettujen ja kuntalaisten pitää olla kärryillä eri vaihtoehdoista ja niiden seurauksista talouden ja palvelujen toiminnan kannalta. Lappeenrannassa osa vaihtoehdoista ja talousdatasta on avattu hienosti tasapainotuslaskuriksi, jossa kuntalaiset voivat itse katsoa, miten eri toimenpiteet vaikuttavat talouteen. Laskuri löytyy täältä ja sen taustasta on kirjoitettu täällä. Tällaisia tarkasteluja tarvittaisiin digitaaliseen Mikkeliinkin.

 

—-

Mikkelin kaupunki Kokouskutsu
Kaupunginvaltuusto

6 / 2013

Aika 06/17/2013 Maanantai klo 18.00

Paikka Kaupungintalo, kaupunginvaltuuston istuntosali

1 / 80 § Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
2 / 81 § Pöytäkirjan tarkastus
3 / 82 § Valtuustoaloite leikkipaikkaohjelman tekemisestä Mikkelin kaupunkiin
4 / 83 § Valtuustoaloite yhdenvertaisesta mahdollisuudesta kielivalintoihin
5 / 84 § Valtuustoaloite vauvarahan maksamisesta mikkeliläisille 1.1.2014 alkaen
6 / 85 § Valtuustoaloite Mikkelin liittymisestä pyöräilykuntien verkostoon
7 / 86 § Valtuustoaloite lasten tasapuolisten harrastusmahdollisuuksien turvaamiseksi Mikkelissä
8 / 87 § Valtuustoaloite koululaisten ulkoilusta välitunneilla
9 / 88 § Mikkelin kaupungin 8. kaupunginosan (Rokkala) kortteleiden 2 ja 16 sekä katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutos / Rokkalan kartano
10 / 89 § Toimitilahankkeiden suunnittelu- ja toteutusohjeet
11 / 90 § Talouden seuranta 1.1.2013-3.3.2013 ja tasapainottaminen
12 / 91 § Sähköinen hyvinvointikertomus vuosille 2013-2016
13 / 92 § Etelä-Savon koulutuksen kuntayhtymän tilinpäätös 2012 ja alustavan taloudellisen loppuselvityksen hyväksyminen
14 / 93 § Mikkelin kaupungin vuoden 2012 henkilöstöraportti
15 / 94 § Mikkelin kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus 2012/tilintarkastuskertomus
16 / 95 § Tarkastuslautakunnan Mikkelin kaupungin arviointikertomus vuodelta 2012
17 / 96 § Ristiinan kunnan vuoden 2012 tilinpäätös/tilintarkastuskertomus
18 / 97 § Tarkastuslautakunnan Ristiinan kunnan arviointikertomus vuodelta 2012
19 / 98 § Suomenniemen kunnan tilinpäätös 2012/tilintarkastuskertomus
20 / 99 § Tarkastuslautakunnan Suomenniemen kunnan arviointikertomus vuodelta 2012
21 / 100 § Kannustinpalkkio henkilöstön Sportti- ja KulttuuriPasseihin
22 / 101 § Etelä-Savon Energia Oy:n vuosikatsaus 2012