fbpx
rintanappeja

Puoluekokous­puheenvuoro nuorisotakuusta: fokukset kuntoon

Puhuin puoluekokouksessa 26.5.2013 minuutin nuorisotakuusta. Tässä hiukan puhuttua pidempi puheteksti.

Hyvä puoluekokousväki,

Puolueet ovat nuorisotakuusta innoissaan, mutta keinot ja resurssit ovat kaukana siitä, mitä tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan. Poliitikoilla on tahtotila, mutta ei paljon muuta. Anne Sinnemäki on blogannut tuoreeltaan ja hyvin nuorisotakuun toteuttamisen ongelmista.

Haluan nostaa esille pari fokuskysymystä nuorisotakuuseen liittyen.

Nuorisotakuu keskittyy nuorten ulkopuolisuuteen koulutuksen ja työn suhteen. Monen nuoren osalta tässä on kyse hyvin huokoisesta ulkopuolisuudesta. Tilastokeskuksen Pekka Myrskylän selvityksen mukaan nykyisellään ”syrjäytyneistä” 60% löytää työ- tai koulutuspaikan viiden vuoden sisällä. Kun nuorisotakuun tavoitteet ja indikaattorit ovat aika yleisellä tasolla, takuun toteuttamisessa saatetaan – tehottomasti – keskittyä voittopuolisesti näihin paremmassa asemassa oleviin ulkopuolisiin.

Siis pidetään fokus kohdallaan: satsataan syrjäytettyjen ”kovempaan ytimeen”, siihen noin 40 % prosentin joukkoon. Siinä työssä pikavoitot ovat vaikeita, mutta panostusten ja kehittämisen tarve suurin.

Toiseksi: Tärkein työ ulkopuolisuuden ehkäisemisessä tehdään ennen nuorisotakuun ikävaihetta. Tutkimus korostaa sosiaalisen luottamuksen merkitystä sekä ongelmien ylisukupolvisuutta. Nuorten omasta mielestä syrjäytyminen johtuu ennen kaikkea sosiaalisista tekijöistä, esimerkiksi ystävien puutteesta tai huonoon seuraan joutumisesta.

Näiden ratkominen vaatii toimivia peruspalveluita ja varhaista puuttumista koulussa, neuvoloissa ja nuorisotyössä. Ne ovat työpaikkojen luomisen lisäksi kaikkein tärkein keino nuorten tulevaisuuden turvaamiseen.