fbpx
rintanappeja

Mikkelin pitää sijoittaa Fennovoimaa parempiin työllistäjiin

Kirjoitus julkaistiin Länsi-Savossa 11.7.2013 otsikolla ”Mikkelillä ei ole varaa sijoittaa Fennovoimaan”.

Etelä-Savon energian hallituksen puheenjohtaja Markku Kakriainen julisti Länsi-Savossa perjantaina (5.7.), että ESE aikoo pysyä mukana Fennovoiman ydinvoimaosakkaana. ESEssä suunnitellaan siis jätti-investointia epävarmaan projektiin kauas maakuntamme ulkopuolelle.

Venäläisen Rosatomin vaihtuminen ydinvoimalan reaktoritoimittajaksi on taas uusi erikoinen käänne Fennovoiman kompastelevassa voimalahankkeessa. Suomalaisena markkinoitu ydinvoimahanke on nyt siirtymässä saksalaisvetoisesta venäläisvetoiseksi.

Fennovoima jätti Rosatomin pois laitostoimittajien joukosta periaatelupaa hakiessaan. Uusi reaktorivalinta voi vaatia uuden periaateluvan eduskunnalta. Hallitusohjelmaan on Vihreiden vaatimuksesta kirjattu, että tällä hallituskaudella ei sellaisia myönnetä.

Pienemmällä voimalakoollakin Fennovoiman laitos maksaisi useita miljardeja, ja ydinvoimahankkeet tapaavat ylittää budjettinsa reilusti. Prosentin osuus tarkoittaisi ESElle ja Mikkelille kymmenien miljoonien investointia.

Kaiken lisäksi Fennovoiman ydinvoimahanke on Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkön tuotantokustannusvertailun perusteella kallein ja kannattamattomin Suomessa vireillä olevista ydinvoimaprojekteista. Uuden infran rakentaminen ja ydinjäteratkaisun puuttuminen nostavat Fennovoiman ydinsähkön tuotantohinnan melkein 60 euroon megawattitunnilta. Sähkön markkinahinta on nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessakin tämän alapuolella. Fennovoiman kotimaiset osakkaat saisivat sähköä tappiolla myytäväksi.

Tuulivoima, bioenergia ja energiatehokkuus synnyttävät selvästi enemmän pysyviä tuotannon ja viennin työpaikkoja kuin ydinvoima. Työ- ja elinkeinoministeriön omassa puhtaan energian ohjelmassa arvioidaan, että esimerkiksi 4 miljardin bioenergiainvestoinnit synnyttävät 20 000 kotimaista työpaikkaa rakentamisen jälkeen, ydinvoiman 10 miljardin investoinnit vain 3 000 työpaikkaa. Tuulivoiman arvioidaan työllistävän vielä bioenergiaakin enemmän.

Mikkelin kaupungilla ei ole varaa sijoittaa kymmeniä miljoonia tappiolliseen hankkeeseen, joka työllistää ennen kaikkea maakunnan ja maan rajojen ulkopuolella. Jatkuvasti myöhästyvällä Olkiluoto 3:n työmaalla työskentelee etupäässa ulkomaista työvoimaa. Miksi Fennovoiman hankkeessa asia olisi toisin?

Veli Liikanen, kaupunginvaltuutettu (vihr.)