fbpx
rintanappeja

Yleisönosasto: Kaupungin rahoja ei voi käyttää näin

Mikkelin kunnallispolitiikkaa sivuava mielipidekirjoitukseni Länsi-Savossa, julkaistu 3.3.2011.

Mikkelin jäähallin remonttisuunnitelma on tuotu vihdoin kaupunkilaisten ja päättäjien pureskeltavaksi. Ehdotettu jäähallijärjestely on jättiläismäinen investointi ja se lankeaa kokonaan kaupungin maksettavaksi. Jäähallihankkeen arvioitu noin 7 miljoonan euron budjetti on moninkertainen esimerkiksi viime vuosina läpivietyyn tekojää-investointiin verrattuna.

Suuren jäähallihankkeen osalta on syytä puhaltaa hoppuilu poikki saman tien. Tämän suuruusluokan hankkeet pitää tuoda päätöksentekoon asianmukaisessa järjestyksessä, huolellisesti ja avoimesti valmisteltuna. Jäähallin remonttisuunnitelmien tarkastelu voidaan aloittaa nyt, oikea aika päätöksille on ensi keväänä, vuoden 2012 budjettikeskustelun yhteydessä.

Jäähalli on epäilemättä todella remontin tarpeessa. Ainakin surkeassa kunnossa olevat pukuhuoneet on syytä kunnostaa pian. Remontin tarpeessa on myös Urheilupuisto, jonka kunnostus jalkapallokaupungin keskustan helmenä on vielä jäähalliakin tärkeämpää.

Budjetin ulkopuolelta voidaan kuitenkin toteuttaa vain kustannusvaikutuksiltaan vähäisiä kunnostustoimenpiteitä. Kuntalaisten rahoilla tehtävät isot investoinnit vaativat aina asiamukaisen demokraattisen käsittelyn, kiireestä tai urheilullisen menestyksen kaipuusta huolimatta.

Veli Liikanen,
nuorisotutkija ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.), Mikkeli