fbpx

Linjapuheenvuoro puoluesihteerin vaalissa 15.6.2019

Hyvät vihreät ystävät,
kun etsin mielessäni politiikan kevään huippuhetkeä, en löytänyt sitä Säätytalolta enkä eurovaalivalvojaisten riemusta, vaan supersankarielokuvaa edeltävästä keskustelutilaisuudesta. Järjestimme maaliskuussa vaalikampanjan osana Captain Marvel -elokuvanäytöksen. Idea oli kopioitu Turun Niina Ratilaiselta ja se oli loistava idea.

Elokuvan alla huomasin olevani keskellä poliittista keskustelua, jossa pystyin sujuvasti puhumaan yhtä aikaa lapsuuteni tärkeistä sarjakuvahahmoista ja kaikkein painavimmista poliittisista kysymyksistä. Keskustelimme ilmastokriisistä, yhdenvertaisuudesta ja koulutuksesta. Puhuimme sankareiden sukupuolesta ja ihonväristä, rohkeudesta, ja joukkojen ja joukkueiden merkityksestä suurten ongelmien selättämisessä.

Kävimme tämän kaiken läpi salissa, jossa istuivat minun kouluikäiset lapseni, kollegani paikallispolitiikasta, vieraat vanhemmat lastensa kanssa, ja innostuneet lukiolaiset, joiden kysymyksistä ei ollut tulla loppua. En usko saaneeni mistään poliittisesta tapahtumasta yhtä paljon kannustusta kuin tästä.

Ystävät,
Minä olen mukana vihreissä pysäyttääkseni ilmastonmuutoksen ja natsit. Antaakseni äänen äänettömille, pelastaakseni monimuotoisuuden ja suojellakseni kaikkea sitä kaunista, jota tästä maailmasta ja sen ihmisistä löytyy.

Vihreissä olen saanut valtaa puolustaa kouluja ja varhaiskasvatusta, rakentaa pyöräteitä ja laajentaa luonnonsuojelualueita. Olen saanut neuvoja konkareilta ja oppia nuoremmiltani. Olen saanut käyttää kaikkea osaamista, asiantuntemusta ja sosiaalisia taitoja, joita minulla on.

Vihreät on tehnyt minusta sankarin, joka muuttaa maailmaa. Ja juuri se on Vihreiden tehtävä: antaa ihmisille mahdollisuuksia ja valtaa ratkaista aikamme polttavimpia ongelmia.

Hyvä puoluekokous,
Haluan ryhtyä puoluesihteeriksenne, koska haluan olla rakentamassa entistä vahvempaa vihreää liikettä maailman pelastamiseksi. Haluan tarjota kaiken osaamiseni ja kokemukseni niiden ihmisten käyttöön, jotka tulevat tekemään seuraavat sankariteot. Haluan tehdä työtä, josta lapseni voivat olla ylpeitä.

Olen kantanut oman korteni kekoon eri liikkeissä ja järjestöissä teini-ikäisestä saakka. Joka paikassa olen miettinyt, miten voimme parantaa toimintaamme, miten saamme mahdollisimman monet mukaan. Sitä samaa olen tehnyt työssäni nuorisotutkijana.

Tarjoan puoluesihteerin tehtävään myös pitkän kokemukseni puolueen johdosta, työkokemukseni asiantuntijatiimien johtamisesta ja tuntuman vihreiden arkeen ympäri Suomea. Minulla on poliittista silmää, sydäntä ja osaamista, jota vihreän liikkeen johtamisessa ja puoluejohdon tukemisessa tarvitaan.

Hyvät vihreät sankarit,
Tänä keväänä olemme muuttaneet Suomen suuntaa. Se suunta muuttui, kun eduskuntaan valittiin ennätyksellinen joukko upeita vihreitä kansanedustajia. Se muuttui, kun vihreä aalto pyyhkäisi läpi Euroopan. Se muuttui, kun kolme upeaa vihreää ministeriä astui ministeriaitioon.

Suomen suuntaa eivät muuttaneet vain edustajat, neuvottelijat ja ministerit, vaan suuntaa muutitte te: vihreät vaalivoiton tekijät, luottamushenkilöt ja ehdokkaat. Te tiedätte, että tämän kevään voittojen takana on vuosien työ.

Te tiedätte myös, että tästä työ vasta alkaa. Me Vihreät olemme nyt vahvempia kuin koskaan. Ja me tiedämme, että meillä on potentiaalia suurempaan. Puoluesihteerinä haluan olla rakentamassa puoluetta, joka on valmis pääministeripuolueeksi.

Siinä onnistumiseksi meidän on vahvistettava vihreiden toimijoiden tukea. Meidän tulee parantaa piirien ja liittojen resursseja, vapaaehtoistyön koordinointia ja vihreiden toimijoiden yhteistyötä. Puoluesihteerinä lupaan parantaa vuoropuhelua pääkonttorimme ja vihreiden toimijoiden välillä. Haluan varmistaa, että kentän ääni kuuluu ja että olemme kaikki tilanteen tasalla.

Lupaan johtaa liikettämme vihreiden arvojen mukaisesti. Meidän tulee kannustaa toisiamme ja huolehtia yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja avoimuuden toteutumisesta kaikessa toiminnassamme. Haluan huolehtia siitä, että Vihreissä työyhteisöissä voidaan hyvin, että toimintaamme kehitetään jatkuvasti ja että vapaaehtoisten osaamista hyödynnetään entistä paremmin.

Viimeinen ja tärkein lupaukseni on toivo. Puoluesihteerinä haluan pitää huolta siitä, että vihreiden arvot ja viesti näkyvät kirkkaampana kuin koskaan. Tässä ahdistavassa maailmassa meidän tehtävämme on tarjota toivoa. Tarjota mahdollisimman monelle ihmiselle mahdollisuus tulla mukaan tekemään sankaritekoja paremman tulevaisuuden puolesta. Sillä niin kuin tuleva rauhannobelisti Greta sanoo: kun alamme toimia, toivoa on kaikkialla.

Hyvät ystävät,
Vihreiden sankareiden aika on vasta alussa. Mikä on sinun vihreä supersankarinimesi? Sitä haluan olla puoluesihteerinä olla synnyttämässä. Siihen tarvitsen tukeanne.

Poimintoja mediasta:

Vihreä Lanka: Vihreiden uusi puoluesihteeri on Veli Liikanen

Länsi-Savo: Valinta puoluesihteeriksi on Veli Liikaselle suuri kunnia — ”Olen mukana vihreissä pysäyttääkseni ilmastonmuutoksen ja natsit”

Iltalehti: Vihreiden uuden puoluesihteerin setä on demarikonkari Erkki Liikanen: ”Hyödyllinen keskustelukumppani – yksi vinkki on tullut”

Ilta-Sanomat: Varapuheenjohtaja Veli Liikanen valittiin vihreiden puoluesihteeriksi