fbpx

Norpansuojelu on meidän vastuullamme – herätys, ehdokaskollegat!

14.4.2015

”Kansanedustajaehdokkaat eivät tiedä saimaannorpan todellista ahdinkoa.”

Näin kirjoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen blogikirjoituksessaan 2.4.2015. Tiaisen kirjoitus ehdokkaiden norppakannoista julkaistiin viime viikolla myös sanomalehti Länsi-Savon mielipideosastolla (9.4.2015).

Vaaligalleria- ja vaalikonevastausten mukaan Kaakkois-Suomen kärkiehdokkaista yli puolella on nihkeä tai suorastaan kielteinen suhtautuminen saimaannorpan suojelun edistämiseen eli kalastusrajoitusten tiukentamiseen.

”Yleisin perustelu oli se, että norppakanta kasvaa ja voi hyvin ja siksi nykyiset rajoitukset ovat riittäviä. Tämä käsitys on täysin väärä”, Tiainen kirjoittaa.

Oma kantani on, että kalastusrajoituksia on tiukennettava äärimmäisen uhanalaisen norpan suojelemiseksi. Näin kirjoitin norpansuojelusta puolueen varapuheenjohtajan ja Savo-Karjalan vaalipiirin vihreän ehdokkaan Krista Mikkosen kanssa viime kesänä:

Nykyinen verkkokalastuskielto ei riitä turvaamaan saimaannorpan säilymistä, vaan norppa uhkaa hävitä kokonaan ihmisen toimien vuoksi.

Kuuttien synnyttyä niiden suurin uhka ovat verkot. Norpan lisääntymisalueen verkkokalastusrajoituksilla on pyritty estämään verkkokuolemia. Rajoitusten myötä kuuttikuolemat ovat kuitenkin vain siirtyneet alkukesästä heinäkuulle, jolloin rajoitukset eivät enää ole voimassa.

Norppakuolemien estämiseksi verkkokalastuskiellon tulee olla ympärivuotinen. Verkkokalastuskieltoaluetta tulee laajentaa saimaannorpan esiintymisalueen laajenemisen kanssa samaan tahtiin. Nyt reunimmaiset poikaspesät sijaitsevat aivan verkkokieltoalueen reunalla, ja kuuttien laajat ravinnonetsimisretket ulottuvat vaarallisille vesille. Lisäksi nykyisellä verkkokieltoalueella on suojelualueiden keskellä aukkoja, jotka tulee tukkia välittömästi.

Kalastusta Saimaalla voi jatkaa, kunhan se tehdään norppaystävällisillä välineillä.

Saimaa on ollut vuosituhansien ajan ainoa koti saimaannorpalle. Meidän tulee mahdollistaa norpan eläminen siellä tulevaisuudessakin.