fbpx

Kahdeksan­vuotiaiden tentissä – eli selkokieltä politiikkaan

11.4.2015

Pääsin viime viikolla hienoon vaalitenttiin. Kahdeksanvuotiaat veljekset Onni ja Pyry Pänkäläinen haastattelivat minua olohuonetentissä ajankohtaisista asioista.

Pojat olivat keksineet kysymykset itse, ja niiden kirjo oli laaja. Poikia kiinnosti, mitä mieltä olen Natosta, kiinteistöveroista, urheiluseurojen rahoituksesta, venäläisen oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhasta. Tenttaajat kysyivät myös, löytyykö kotoani ympäristömerkittyjä tuotteita, miten maapallon voi jättää tuleville sukupolville, mitä uusia lakeja haluaisin säätää, ja mitkä ovat unelmani.

Poikien tentattavana oleminen oli ihan huippua. Kysymykset olivat hienoja, ja käsittelivät tärkeitä asioita. Olen erityisen tyytyväinen myös siihen, että tenttaajien mielestä vastasin kysymyksiin ymmärrettävästi.

Politiikassa ja hallinnossa käytetään usein tarpeettoman vaikeaa kieltä. Ehkä joskus tarkoituksellisesti, mutta myös siksi, että puhetapa on vakiintunut sellaiseksi.

Joskus kyse on myös laiskuudesta. Vaatii viitseliäisyyttä miettiä, miten monimutkaisen asian voi ilmaista niin, että kaikkien on mahdollista ymmärtää se.

Pyryn ja Onnin olohuonetentti kuvattiin videolle, ja sen voi katsoa tästä:

Suosittelen katsomaan – muun muassa siksi, että se osoittaa, että politiikasta voi hyvin keskustella myös lasten kanssa, kunhan puhuu selkokieltä.

Selkokieli on Selkokeskuksen määritelmän mukaan suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.

Haluan lisää selkokieltä politiikkaan.

Uskon, että silloin lapset, maahanmuuttajat ja ihmiset, joilla on oppimisvaikeuksia, pystyisivät seuraamaan politiikkaa ja osallistumaan siihen nykyistä paremmin.

Ei selkokieli ole pahitteeksi muillekaan. Me kaikki ansaitsemme helposti ymmärrettävää tietoa yhteisistä asioista.

Eräs aikuinen katsoja kommentoi videota näin:

”Paras vaalitentti ikinä. Kerrankin politiikasta asiaa sillä tavalla, että minäkin ymmärrän ja jaksan kuunnella.”

2 Comments

  • Tiina Hokkanen-Oja sanoo:

    Kehuinkin tätä jo eilen.
    Vain tämän videon perusteella olisin äänestänyt sinua, vaikka olen kokoomuslaisena monesta asiasta päinvastaisella kannalla kuin sinä.
    Osoitit tällä videolla osaamisesi, taitavuutesi ja inhimillisyytesi. Kiitos, onnea ja terveiset Jyväskylästä

  • Veli Liikanen sanoo:

    Tästä ei selvästikään olla päinvastaisella kannalla. Kiitokset terveisistä, ja hyvää kevättä Jyväskylään!