fbpx
rintanappeja

Kuinka tärkeä on eläinsuojelulain kokonaisuudistus?

6.4.2015

Äänestäjä lähetti minulle viestin ja kysymyksiä:

“Vaalikoneiden mukaan olisit yksi minulle sopivista ehdokkaista. Tärkein vaaliteema omalta osaltani on kuitenkin eläinsuojelulain kokonaisuudistus, enkä löydä sinulta aiheeseen liittyviä blogipostauksia. Voisitko kertoa blogissasi, kuinka tärkeäksi koet kyseisen uudistuksen, miksi uudistus on tärkeä, mitä toimia olet uudistuksen eteen valmis tekemään sekä onko painopisteesti luonnonvaraisten, tehotuotanto- vai lemmikkieläinten suojelussa? Kiitos!”

En tosiaan ole ehtinyt kirjoittamaan blogikirjoituksia eläinteemoista. Tällaiset kysymykset ovat hyvä tapa saada sellaisia aikaiseksi.

On hyvin tärkeää, että eläinsuojelulain kokonaisuudistus saadaan vihdoin toteutettua tulevalla hallituskaudella. Uudistusta on valmisteltu jo vuodesta 2010 saakka, mutta se päätyi kuluneella hallituskaudella useiden kesken jääneiden tärkeiden hankkeiden joukkoon, valitettavasti. Eläimet tarvitsevat eduskunnassa puolustajansa, itse ne eivät pysty asiaansa ajamaan. Vihreillä on tässä työssä erityinen vastuu.

Eläinsuojelujärjestöt ovat nostaneet hyvin esiin eläinsuojelulain uudistuksen tärkeitä tavoitteita. Itse nostaisin näistä esiin kaksi asiaa, joka tekevät uudistuksesta tärkeän.

Tuotantoeläinten liikkumista rajoitetaan yhä liikaa. Selkeitä epäkohtia ovat emakoiden porsitus- ja tiineytyshäkit, joissa ne eivät pääse liikkumaan juuri lainkaan, sekä lehmien pitäminen parteen kytkettynä liian pitkiä aikoja. Uuden lain tulee taata eläimille selkeästi nykyistä paremmat liikkumisen minimivaatimukset ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen. Kaikkien nautojen pitää päästä laiduntamaan ja emakkojen häkityksestä on luovuttava.

Turkistarhaus tulisi kieltää, siirtymäajan jälkeen. Tämä tavoite lienee kaikille eläinystäville itsestäänselvä. Mikäli tarhauskieltoa ei vaalituloksen vuoksi saada aikaiseksi, tulee turkiseläinten hyvinvointia kohentaa vaatimalla tarhoilta parannuksia, joita muissa Pohjoismaissa on jo otettu käyttöön. Siis niitä, jotka kuluneella hallituskaudella turkisalan ja kokoomuslaisen maatalousministerin toimesta torpattiin (aiemmista lupauksista huolimatta).

Näistä poiminnoistani käy jo ilmi, että pidän kaikkein kiireellisimpänä tuotantoeläimien olojen kohentamista.

Olen valmis toimimaan aktiivisesti yhteistyössä muiden kansanedustajien kanssa eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen eteenpäinviemiseksi. Tässäkin asiassa liittoutumien rakentaminen sekä aktiivinen keskustelu ja taustatyö on olennaisen tärkeää.

Toivottavasti nämä vastaukset auttavat äänestäjiä. Olen jo aiemmin vastannut eläinpoliittiseen vaalikoneeseen ja allekirjoittanut Eläinsuojelulaki 2015 -sitoumuksen.