fbpx
rintanappeja

Suosikkini eurovaaleissa

”Siitä huolimatta, että olen itse mukana politiikassa, tuntuu itsensä tai toisen ehdokkaan markkinointi aina vähän epämukavalta tuputtamiselta.” Näinhän se on.

Olen työskennellyt vihreiden puoluehallituksessa noin vuoden ajan, aktiivisesti mukana poliittisessa keskustelussa ja puolueen toiminnan johtamisessa. Isoin työ on kuitenkin ollut ehdokasasettelussa: tämän ensimmäisen vuoden aikana olen ollut mukana valitsemassa ja asettamassa ehdolle listallisen vihreitä eurovaaliehdokkaita.

Ehdokkaiden valinta oli paikoin kiperää puuhaa, mutta olen lopputulokseen eli vihreiden erinomaiseen eurovaalilistaan kaikkinensa hyvin tyytyväinen. Puoluehallituksessa valintoja tehneenä olen täysillä listan takana ja haluan tukea ja kannustaa kaikkia ehdokkaitamme.

Mutta koska intoni ja ylistystarpeeni ei tällä tyydyty, haluan myös listata muutaman oman kärkiehdokkaani. Suurimmat suositukseni:

Oras Tynkkynen

Joskus viime talven pyhinä istuin sukulaisten kanssa ruokapöydässä, ja minulta kysyttiin, kuka on oma suurin suosikkini vihreistä politiikoista. Kylmiltäni vastasin: Oras. Oras siksi, että hän on sitkeä ja väsymätön puurtaja minulle kaikkein tärkeimmässä poliittisessa kysymyksessä, ilmastokriisin torjunnassa. Oras siksi, että hän vastaa viesteihin, kuuntelee, ottaa huomioon eri osapuolet ja sovittelee. Oras siksi, että hän hallitsee asiansa ja herättää minussa suurta luottamusta.

Olin Oraksen kanssa ensimmäisen kerran samassa keskusteluringissä joskus noin 1998 Maan ystävien väentapaamisessa Jyväskylässä. Oras oli jo silloin minulle lehdistä tuttu ilmastoaktivisti ja vakuuttava livenäkin. Hänen poliittista työtään on ollut hienoa seurata. Koen että Oras on sen ympäristömyönteisen kansanosan edustaja, johon minä kuulun.

Anni Sinnemäki

Oraksen ohella Anni on toinen vihreä, joka vakuuttaa ympäristöpainotuksillaan ja loistavalla asiaosaamisellaan. Kuulen Annista pelkästään hyvää kaikilta niiltä, jotka hänet tuntevat. Annin kanssa on ollut ihan älyttömän helppo jutella ja tehdä yhteistyötä, ja hän tuntuu hallitsevan hyvin kaikki hankalatkin poliittiset kysymykset, joita eteen heitetään. Arvojensa, toimintatapojensa ja poliittisten tavoitteidensa osalta on Anni on minulle samastuttava ja tuttu. Kun Anni kävi Mikkelissä huhtikuussa, tutustuimme perinpohjaisesti mikkeliläisiin uusiutuvan energian hankkeisiin, ja tästä asiapainoitteisesta ja uusia paikallisia työpaikkoja etsivästä ohjelmasta saimme helsinkiläiseltä ehdokkaalta vain positiivista palautetta.

Hankalaa vaaleissa on se, että vihreiden sisäisessä kilpailussa sekä Oras että Anni kisaavat tiukasti parlamenttipaikoista muutaman muun suositun vihreän ehdokkaan kanssa. Paikkoja on vähän ja kovia ehdokkaita monta. Näkisin mielelläni vaikka kummatkin parlamentissa, toivottavasti ainakin toinen pääsee läpi. Se vaatii kyllä tiukkaa kampanjatyötä ja aktiivisia äänestäjiä. Äänestäkää nämä tyypit parlamenttiin!

Maria Ohisalo

 

Vihreiden nuorten pj Maria on vakuuttava sosiaali- ja hyvinvointipoliitikko, juuri sellainen asiantuntija, jonka haluaisin päätöksentekopöytiin edistämään sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja taistelemaan eriarvoistumista vastaan. Puolueessa Maria on vaikuttava työmyyrä ja tiimipeluri (niin kuin suuri osa vihreistä nuorista muutenkin), ja sellaisista ihmisistä minä tykkään tiimeissä ja arvostan puoluetoiminnassa yli kaiken. Marian siviilityö leipäjonotutkijana on erittäin kiinnostavaa, ja tuo poliittiseen työhön arvokasta yhteiskunnallista osaamista. (Peukkua myös Marian peliharrastuksille, jalkapallolle ja tietokonepeleille, joita hän tuo kampanjassa esiin. Ne ovat minulle tuttuja ja turvallisia.)

 

Huomionarvoisia ehdokkaita ovat myös

  • suuresti tykkäämääni Johanna Sumuvuori, joka on fiksu, reilu ja retee,
  • terävä superpuurtaja, varapuheenjohtajamme Touko Aalto,
  • odotuksiakin vaikuttavampaa ja kutkuttavampaa kampanjaa tekevä Antero Vartia,
  • mahtava länsilaidan Saara Ilvessalo, jonka aktiivisuus näkyy jatkuvana piristävien kuvien virtana,
  • ja Tarja Cronberg, jonka ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen ja laaja tukijoukko on nyt kampanjassa tullut taas hyvin näkyviin.

 

***

Loppuun pari ajatusta muistakin puolueista. Oma huomioni kiinnittyy tietysti vain vihreään listaan, mutta muidenkin puolueiden hyvien ehdokkaiden noteeraaminen on yleisesti ottaen reilua toimintaa. Korostettakoon kuitenkin, että suomalaisessa vaalijärjestelmässä äänestettävän puolueen valitseminen on tärkeämpää kuin itse ehdokasvalinta. Jos puolueiden ja ehdokaslistan linjat ovat kohmeessa, ei yksi hyvä ehdokas kesää tee, vaan talvi sieltä tulee.

Jos äänestäisin vasemmistoliittoa, äänestäisin Li Anderssonia, joka on harrastanut hyvää ja ärtsyä kansalaistoimintaa. Vähän ounastelen, että Lillä saattaa listan kärkipaikan valtaaminen olla tiukassa.

Demareilta äänestäisin Timo Harakkaa, joka on tehnyt hyvää dokumentaatiotyötä euroopan taloussotkuista.

Keskustan listalla savonlinnalainen Hanna Kosonen on kiinnostava tulokas.

Kokoomuksen listalla ympäristöstä välittävä Sirpa Pietikäinen olisi itsestään selvä valinta.

1 Comment

  • Heikki sanoo:

    Keskustan listalta suosittelen tutustumaan myös kansainväliseen politiikkaan uppoutunutta ja etenkin energia-asioista, kestävästä kehityksestä ja omavaraisesta energian ja ruoantuotannosta kiinnostunuttuna Elina Lappalaista. Ohessa linkki mm. Elinan fb-sivulle.