Puoluesihteeriksi

Kuva: Roni Rekomaa, Str / Lehtikuva

Kokenut, teräväsilmäinen ja sydämellinen puoluesihteeri

Hain puoluesihteeriksi, koska ilmaston ja tasa-arvon puolustaminen vaatii yhä vahvempaa vihreää liikettä. Sitä haluan olla rakentamassa.

Olen 40-vuotias puolueen varapuheenjohtaja Mikkelistä. Olen ollut rakentamassa puolueen viime vuosien menestystä puoluehallituksessa vuodesta 2013 asti, niin hallitusvastuussa kuin oppositiossakin.

Varapuheenjohtajana olen ollut monessa mukana. Kädenjälkeni näkyy sekä puolueen poliittisissa linjoissa että vihreiden luottamushenkilöiden mentoroinnissa. Olen näyttänyt osaamiseni myös tiukoissa paikoissa – niin hallitusneuvotteluissa Säätytalolla kuin puolueen luotsaamisessa läpi puheenjohtajan sairastumisen.

Minulla on poliittista silmää ja osaamista, jota puoluejohdon tukemisessa ja vaalivoittojen rakentamisessa tarvitaan.

Tuon mukanani vahvan kokemuksen myös vihreiden aktiivien ja luottamushenkilöiden arjesta. Olen toiminut yhdistysaktiivina, ehdokkaana ja kuntapoliitikkona ja tehnyt yhteistyötä niin suurten kaupunkien kuin pienten kuntien mahtavien vihreiden vapaaehtoisten kanssa.

Me Vihreät olemme nousseet kolmeen perättäiseen vaalivoittoon yhdessä tehdyllä työllä. Riippumatta siitä, mistä päin maata tulemme tai mitä yhdistystä edustamme, meillä vihreillä on yhteinen tehtävä. Kukaan meistä ei jaksaisi tehdä tätä työtä ilman toisten tukea.

Minusta saatte puoluesihteeriksi puolueen soturin, joka pärjää missä paikassa vaan.

Velin teesit

Tehdään yhdessä politiikkaa, jota nyt tarvitaan

Kevään vihreä aalto ympäri Eurooppaa osoittaa, että tässä maailmassa on huutava tarve liikkeelle, joka laittaa itsensä likoon ympäristön, koulutuksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta tässä ja nyt.

Olemme nyt keskisuuri hallituspuolue, jota tullaan haastamaan yhä tiukemmin. Meidän vastuullamme on pitää vihreät arvot kirkkaampina kuin koskaan aikaisemmin. Puoluesihteerinä pitäisin huolta siitä, että poliittinen katseemme suuntautuu eteenpäin, jokapäiväisiä kamppailuja pidemmälle.

Puolueen ohjelmatyö on politiikan tekomme peruskivi. Siitä hyvänä esimerkkinä on tuore hallitusohjelma, johon saimme mukaan lukuisia ohjelmissamme esitettyjä tavoitteita ja toimenpiteitä. Vihreitä visioita ja poliittista ajattelua on päivitettävä jatkuvasti uuden tiedon ja tilannekuvan pohjalta. Siksi meidän on vahvistettava ohjelmatyön resursseja ja tukea.

Parannetaan vihreiden toimijoiden tukea

Vihreät voitot syntyvät kunnissa ja kampanjakentillä, arkisella työllä ympäri Suomea. Siksi vihreiden toimijoiden tuen vahvistaminen olisi tärkein tehtäväni uutena puoluesihteerinä.

Piirien voimavaroja on vahvistettava, kuntapoliitikkojen tukea parannettava, valtakunnallisten liittojärjestöjemme toimintaedellytykset turvattava ja vihreitä yhteistyöverkostoja kehitettävä koko maassa. Panosten kohdentamisesta on sovittava yhdessä, mutta käytännössä tämä voi tarkoittaa sekä lisää työtunteja työntekijöille että parempaa keskitettyä tukea esimerkiksi vapaaehtoistyön johtamiseen.

Olen valmis myös kiinnittämään huomiota pääkonttorin ja kentän välisen vuoropuhelun parantamiseen. Puoluesihteerillä on olennainen rooli siltojen luomisessa vihreiden aktiivien työn ja vihreän politiikan johdon välille. Kuntapoliitikkona tunnen hyvin ne hetket, joissa meidän täytyy torilla tai työpaikan kahvihuoneessa vastata hankaliin kysymyksiin puolueemme päätöksistä tai kompromisseista. Erityisesti hallituskaudella on tärkeää, että kaikilla vihreillä vastuunkantajilla on yhteinen tilannekuva siitä, mitä politiikassa on tapahtumassa ja mitä me vihreät olemme tekemässä.

Vaalit voitetaan tietoon perustuvalla työllä

Haluan rakentaa Vihreille organisaation, joka on valmis pääministeripuolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tässä onnistuminen vaatii meiltä sekä malttia pitää kiinni siitä, mikä työssämme toimii, että rohkeutta uudistaa toimintatapojamme.

Yksi tekijä viime vuosien vaalivoittojen takana on tutkimustyö. Tästä tietoon perustuvasta työtavasta meidän on pidettävä kiinni myös tulevina vuosina. Puolueen resurssit on kohdennettava strategisesti viisaasti ja yhteistä tietoa on hyödynnettävä laajasti kaikkialla, missä vihreät tekevät valintoja vaalien suhteen.

Haluan kehittää organisaatiotamme rohkeasti ja yhdessä. Matalan hierarkian organisaatiossa pystymme kehittymään myös kokeilujen kautta. Vihreillä tulee olla tarina, johon on helppo samaistua joka puolella Suomea ja sosiaalista mediaa.

Johtamista, joka vastaa vihreiden arvoja

Vihreissä toimii ja työskentelee valtava joukko fiksuja ja rohkeita ihmisiä, jotka puolustavat koko sydämellään ympäristöä, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Sellaista maailman parantaminen parhaimmillaan on: liikkeitä, jotka saavat muutosta aikaan ja yhteisöjä, joissa on hyvä olla.

Puoluesihteeri on esihenkilö ja johtaja, jonka vastuulla on sekä ammattilaisten työyhteisön että vapaaehtoisten poliittisen liikkeen hyvinvointi ja jaksaminen. Haluan varmistaa, että Vihreät on hyvä työpaikka, joka houkuttelee osaavia tekijöitä, ja jossa työntekijällä on mahdollisuus kehittyä ja kehittää työtään. Minun johtamani työyhteisö osaa priorisoida, rajata ja delegoida työtään, ja pitää kiinni lupauksista ja aikatauluista. Puolueen vapaaehtoisten osaamista ja asiantuntemusta pyritään saamaan käyttöön entistä tehokkaammin.

Vihreää liikettä on johdettava vihreiden arvojen mukaan. Meidän tulee kannustaa toisiamme ja huolehtia yhdenvertaisuuden ja avoimuuden toteutumisesta toiminnassamme. Tulen henkilökohtaisesti huolehtimaan siitä, että kohtuuttoman some-ryöpytyksen kohteeksi joutuvia vihreitä puolustetaan yhdessä.

Lue lisää minusta johtajana täältä.

Suosittelijani:

Ilona Toivanen

”Veli on ihan mielettömän huikea tyyppi: puolueen varapuheenjohtaja, kova työmyyrä, älykäs ja lämminsydäminen, perehtyvä, kuunteleva ja ymmärtävä.

Veli on feministi ja taatusti hyvien puolella. Veli on maakuntien mies ja kaupunkien ystävä, jonka monipuoliselle asiantuntemuksille ja empaattiselle ihmisten kohtaamiselle on puolueessa käyttöä!”

– Ilona Toivanen, erityisopettaja, kunnanvaltuutettu, Tuusula

Heikki Sairanen

”Tuen Veliä, koska hän on edustaa vihreyttä parhaimmillaan. Veli tulee hyvin erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja ymmärtää niitä hyvin erilaisia olosuhteita, missä vihreät tekevät työtään ympäri Suomea ja erilaisten ihmisten parissa. Velin näytöt puhuvat puolestaan. Hän on yksi niitä ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet puolueen kasvun vaikeuksistamme huolimatta. Hän siis pärjää vaikeassakin paikassa. Pieni juttu ei ole sekään, että hän on mukava, hauska ja asiallinen ihminen. Hän olisi erinomainen puoluesihteeri.”

– Heikki Sairanen, erityisavustaja

Juhana Suoniemi

Olen tuntenut Velin noin kymmenen vuotta. Hän tuntee vihreiden politiikan erinomaisesti ja on puolueen varapuheenjohtajana osoittanut olevansa hyvä johtaja. Veli on ollut kaiken sen luottamuksen arvoinen, mitä hänelle on annettu. Hän on varma puhuja sekä hyvä keskustelija ja kuuntelija. Hänen valoisa persoonansa kantaa, ja uskon vilpittömästi, että Veli olisi paras valinta vihreiden puoluesihteeriksi.

– Juhana Suoniemi, kaupunginvaltuutettu, maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtaja

Pauliina Lehtinen

“Olen puoluehallituksessa oppinut luottamaan Velin arviointikykyyn, strategiseen silmään ja inhimillisyyteen — kaikki piirteitä, joita Velissä arvostan, ja syitä, miksi hänet pitäisi valita puoluesihteeriksi. Velillä on ymmärrystä politiikan lisäksi myös elämää ja ihmisiä kohtaan. Hän osaa ottaa muut huomioon. Velistä saisimme puoluesihteerin, joka ymmärtää tätä puoluetta ja sen ihmisiä, mutta myös sitä, mihin meidän pitää mennä ja miten sinne pääsemme.”

– Pauliina Lehtinen, puoluehallituksen jäsen ja toiminnanjohtaja, Helsinki

Hanna Holopainen

”Vihreät saisi Velistä puoluesihteerin, jolla on suuri vihreä sydän. Veli on luotettava joukkuepelaaja, joka asettaa aina puolueen edun etusijalle. Hänelle politiikka ja Vihreät on intohimo ja elämäntapa. Velillä on pitkä kokemus puolueorganisaation eri tehtävissä ja sen myötä näkemystä organisaation kehittämiseksi. Veli myös tuntee laajasti vihreitä toimijoita eri puolella Suomea.

Velillä on taito nähdä suuret linjat silloinkin, kun muut hukkuvat yksityiskohtien kanssa pipertämiseen tai reviirinvartiointiin. Puoluesihteerin työssä tarvitaan hyvää strategista pelisilmää, jotta Vihreiden tavoitteet saadaan vietyä maaliin. Tästä syystä minä tuen Velin valintaa puoluesihteeriksi.”

– Hanna Holopainen, kansanedustaja, Lappeenranta

Kaisa Kantele

”Kohtasin Velin juuri vaalien alla 2015. Olin epävarman kiinnostunut vihreästä politiikasta ja menin jututtamaan helposti lähestyttävän oloista, iloista ehdokasta kadulla. Veli kuunteli rauhassa ajatuksiani ja rohkaisi eteenpäin: kohta on taas kuntavaalit, sinua tarvitaan.

Lyhyt kohtaaminen kertoo paljon. Olen täysin vakuuttunut: Velistä saamme loistavan puoluesihteerin. Velin taito innostaa ja kannustaa muita on ilmiömäinen. Veli loistaa myös vaikeassa tilanteessa.  Hänellä on vahva ymmärrys siitä, millaista vihreä vaikuttamistyö on niin paikallisesti kuin valtakunnan politiikassa. Me Vihreät tarvitsemme Veliä.”

– Kaisa Kantele, kaupunginvaltuutettu, Kuopio

Iiris Suomela

”Velissä raudanluja strateginen osaaminen ja vuosien kokemus puolueen johtamisesta yhdistyvät sellaiseen lämpöön, jota tulee harvoin vastaan tässä maailmassa. Siellä missä nuoria, naisia ja vähemmistöjä painetaan maan rakoon, Veli on paikalla puolustamassa ja tukemassa meitä. Siellä missä me kaipaamme apua ja tukea, hän ei milloinkaan epäile antaa osaamistaan, kokemustaan ja aikaansa meille. Velistä puolue saisi vahvan tukijan ja tienraivaajan vihreille aktiiveille ja poliitikoille. Veli ei pelkää vaikeita keskusteluja, antifeministejä tai natseja. Hän on lämmin, solidaarinen ja fiksu sekä tarvittaessa myös suorasanainen.”

– Iiris Suomela, kansanedustaja, Tampere

Lotta Kortteinen

”Veli on vihreän politiikan moniosaaja, joka tuntee poliittiset teemamme läpikotaisin ja hahmottaa monipuolisesti myös politiikkamme sisältöjen kehittämistarpeen esimerkiksi uusimman tutkimustiedon valossa.

Veli on varapuheenjohtajana osoittanut kykynsä johtaa organisaatiota tiukoissa paikoissa ja mikä parasta hän on jo tehnyt sitä tiiminä varapuheenjohtajistossa tulevan puheenjohtajamme Marian kanssa.

Velillä on taito hahmottaa nopeasti sekä organisaation että politiikan kokonaisuuksia ja rakentaa siltoja ratkaisukeskeisesti katse vahvasti eteenpäin suunnattuna.”

– Lotta Kortteinen, puoluehallituksen jäsen, Vihreiden järjestöpäällikö 2016–2017, Porvoo

Jaakko Stenhäll

”Velillä on harvinainen kyky innostaa niin kaupunkien kuin maakuntien väkeä — ja hänellä on syvä ymmärrys siitä, mistä nykyisessä vihreässä liikkeessä on kyse.”

– Jaakko Stenhäll, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Tampere

Heidi Järvenpää

”Veli on todellinen vihreän politiikan tekijä. Hän osaa kuunnella ja tehdä harkittuja päätöksiä, minkä lisäksi Velillä on poliittista pelisilmää. Ihmisenä Veli on helposti lähestyttävä ja ystävällinen – kaikin puolin hyvä valinta puoluesihteeriksi!”

– Heidi Järvenpää, Etelä-Helsingin Vihreiden puheenjohtaja

Johanna Kovakka

”Valintani vihreiden seuraavaksi puoluesihteeriksi on Veli Liikanen. Veli tuntee kentän hyvin, on tasapainoinen ja kuuntelee eri mielipiteitä. Hänellä on selkeän vihreät arvot ja voin aina luottaa siihen, että hän hakee päätöksilleen pohjaa tutkitusta tiedosta, onhan hän Viitteen jäsenkin.

Velistä löytyy juuri sopivasti sekä empaattisuutta että jämäkkyyttä, jotta hän olisi hyvä henkilö myös johtamaan puoluetoimistoa. Kokemus vihreiden puheenjohtajistossa yhdessä tulevan puheenjohtajan kanssa on varmasti antanut hyvät valmiudet puoluesihteerin tehtävään. Velin etuna on lisäksi se, että hän tuo näkemystä vihreisiin kehäkolmosen ulkopuolelta. Vihreiden kasvun kannalta tulevaisuudessa tämä on entistä tärkeämpää.”

– Johanna Kohvakka, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n puheenjohtaja

Ensimmäinen kuva: Hallitusneuvottelut 17.5.2019. Elinvoimainen Suomi/Liikenneverkon kehittäminen ja ylläpitäminen -työryhmä.
Kuva: © Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia.

Toinen kuva: Veli ja Mikkelin vihreiden nuorten ja opiskelijoiden aktiiveja.
Kuva: © Harri Hakala.

Tukijalista

Marjo Suvanto, viestintäkoordinaattori

Espoo

Velillä on poliittista hoksnokkaa, näkemystä johtamiseen ja kokemusta kaikenkokoisesta vihreästä toiminnasta. Lisäksi hän on ollut mukana avainasemissa nostamassa Vihreitä nykyisiin kannatuslukemiin. Kaiken päälle Velillä on sydän paikallaan – loistovalinta puoluesihteeriksi siis!

Hanna Susitaival, Savo-Karjalan Vihreät pj, puoluevaltuuskunnan jäsen

Joensuu

Velistä saamme puoluesihteerin, joka tuntee puolueen ja tietää millaista on toimia vihreänä vaikuttajana myös isojen kaupunkien ulkopuolella. Velin laaja poliittinen kokemus kuntapolitiikasta puolueen varapuheenjohtajaksi antaa sen poliittisen uskottavuuden mitä puoluesihteeriltä tarvitaan. Veliltä sujuu myös joukkojen innostaminen.

Aarni Mustonen

Kuopio

Veli tuntee Vihreiden varapuheenjohtajana puolueen organisaation. Toisaalta hänellä on pitkä kokemus maakunnallisesta politiikan tekemisestä. Luonteeltaan Veli on terävä ja sosiaalisesti taitava tyyppi. Nämä asiat tekevät hänestä oikean henkilön kehittämään Vihreiden toimintaa yhä vahvemmin koko Suomen puolueeksi.

Irja Liikanen, optikko, eläkeläinen

Mikkeli

Veli on yhteistyökykyinen moniosaaja.

Kerttu Hakala, kaupunginvaltuutettu

Mikkeli

Veli on kuntapolitiikassa vakuuttanut minut osaamisellaan, yhteistyökyvyllään ja avuliaisuudellaan. Lautakunnan puheenjohtajana Veli on jämäkkä, täsmällinen ja panostaa paljon asioiden valmisteluun. Valtuustoryhmän puheenjohtajana Veli taas on onnistunut neuvottelemaan muiden ryhmien kanssa niin, että vihreä kädenjälki näkyy myös Mikkelin politiikassa enemmän kuin valtuustoryhmämme koosta voisi päätellä. Ennen kaikkea Veli on äärimmäisen luotettava.

Elina Häkkinen, toimistosihteeri

Mikkeli

Velillä on ehdokkaista paras taito-tieto puoluesihteerin vaativaan tehtävään.

Matti Kuronen

Lahti

Satu Piispa-Hakala, kirjailija, projektitutkija

Juva

Olen tuntenut Velin noin kymmenen vuotta. Sinä aikana hän on kasvanut sisään politiikan tekemiseen. Hän on edelleen aatteellinen ja omistautunut, hän ei ole kyynistynyt, vaan jaksaa vääntää yhdenvertaisuuden ja ympäristön puolesta. Hänellä on vihreälle liikkeelle paljon annettavaa ja ajattelen, että puoluesihteerinä hän saisi vihreän kentän loistamaan koko maassa.

Elina Jäntti, toimittaja, freelancer

Mikkeli

Veli on hyvin ammattitaitoinen pitkän linjan vihreä poliitikko, joka tuntee puoluetta ja sen toimintaa hyvin sisältäpäin jo pitkältä ajalta. Asiallinen, huumorintajuinen ja yhteistyökykyinen sekä arvostettu toimija myös muissa puolueissa. Veli tuntee myös maakuntien elämää ja maakuntien vihreitä kysymyksiä. Hänellä on sana hallussa ja on hyvä puhumaan, edustaisi puoluetta hyvin myös mediassa.

Nalle Velling

Norola

Veli on osaava, oikeudenmukainen ja sympaattinen ihminen. Hän näkee asiat asioina ja monelta kantilta. Siksi Veli ?

Johanna Jokimies

Virolahti

Merja Mustonen, VTM, AmO, palveluohjaaja

Savonlinna

Tarkka, positiivinen, kannustava, sopimuksista kiinni pitävä

Iris Damstén, yhteisöpedagogi

Mikkeli

Timo Juurinen, suunnittelija

Otava

Velillä on vankka tietämys ja näkemys ilmastoasioista. Hän arvostaa koulutusta ja tasa-arvoa. Pitkä kokemus politiikasta niin paikallistasolla kuin valtakunnallisestikin. Velille ympäristö on sydämen asia.

Anna Voipio, opettaja (eläkkeellä)

Kouvola

Pätevä tyyppi Kaakosta

Petra Laitinen

Kangasniemi

Velillä on laaja ja monipuolinen osaaminen ympäristöasioissa, koulutuksessa ja kaikissa Vihreille tärkeissä asioissa. Velillä on pelisilmää, sitkeyttä ja poikkeuksellinen kyky kuunnella ihmisiä ja olla aidosti läsnä.

Panu Jouhkimo, ohjelmakoordinaattori, DI

Mikkeli

Veli on vihreyttä parhaimmillaan. Laajaa asiantuntemusta ja näkemystä kokoneisuuksille.

Kimmo Klemola, tekniikan tohtori

Lappeenranta

Monipuolisesti pätevä ihminen

Olga Haapa-aho, kaupunginhallituksen jäsen, puoluehallituksen jäsen

Tampere

Veli on monipuolinen ja yhteistyökykyinen toimija, joka tuntee puolueemme toiminnan läpikotaisin. Hän ymmärtää erilaisten ja erilaisilta alueita tulevien ihmisten näkökulmia ja pystyy toimimaan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Veli tuntee vihreiden linjaukset ja hänellä on mahtavat neuvottelutaidot. Olen varma, että Veli olisi paras mahdollinen henkilö viemään puoluetta eteenpäin yhteinäisenä porukkana ja edistämään vihreiden tavoitteita tehokkaasti!

Heli Kauppinen, kaupunginvaltuutettu

Mikkeli

Veli osaa ottaa uudet toimijat mukaan projekteihin ja päätöksentekoon hyvin perehdyttämällä ja samalla jo vastuuta antamalla, kannustamalla ja rohkaisemalla. Näin ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettuna Velin johtamassa valtuustoryhmässä olen saanut tämän kokea. Lisäksi tiedän Velin ymmärtävän viestinnän tärkeyden erittäin hyvin ja hän on myös itse taitava viestijä – molemmat varmasti tärkeitä ominaisuuksia puoluesihteerillekin.