fbpx
rintanappeja

Työtä ja ympäristöä ei tarvitse asettaa vastakkain

Kirjoitus julkaistiin Länsi-Savossa 21.10.14.

Länsi-Savossa on viimeisen viikon aikana useassa kirjoituksessa kehuttu päätöstä turpeen veron leikkaamisesta, ympäristövaikutuksista piittaamatta.

Timo Luostarinen (LS 15.10.) kuvasi erinomaisesti turpeen vesistöongelmia. Lisäksi turpeen polton ilmastovaikutukset ovat yhtä pahat kuin kivihiilen.

Moni on korostanut suomalaisen työn puolustamista. On tyypillistä, että kun talous ja ympäristö asetetaan keskustelussa vastakkain, päätöksenteossa ympäristö häviää.

Samalla kaivetaan kuitenkin maata tulevaisuuden hyvinvoinnin ja taloudellisen menestymisen alta. Puhtaat vedet ovat tärkeitä sekä terveyden että elinkeinojen kannalta. Taloudelliset analyysit osoittavat, että päästöjen vähentäminen nyt on ratkaisevasti edullisempaa kuin ilmastonmuutoksen jättimäisiin seurauksiin sopeutuminen.

Kaikeksi onneksi työtä ja ympäristöä ei tarvitse asettaa vastakkain. Uusiutuvaa energiaa voitaisiin tukea ilman turpeen veron leikkaamista, mikäli poliittista tahtoa asiaan on. Vihreiden eduskuntaryhmä on esittänyt useita keinoja kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden käytön kasvattamiseen “10 keinolla hiili kuriin” -ohjelmassaan.

Kuluneella viikolla ympäristövihamielisyys on saanut lisää kierroksia, kun kokoomuksen ympäristöministeri on koittanut pysäyttää soidensuojeluohjelman. Aikomus on täysin järjetön.

Suojeluohjelman pohjana on kuusi vuotta valmistelutyötä lukemattomien asiantuntijoiden voimin, ja kohteena ovat erityisesti Etelä-Suomen uhanalaiset ja korvaamattomat suoluontotyypit. Suojeluohjelmassakin vapaaehtoiset keinot ovat ensisijaisia, ne eivät ole uuden ministerin lanseeraama uusi asia.

Terveellä pohjalla oleva talous vaatii ympäristön rajojen huomioon ottamista, ei ympäristösääntelyn ja toimivien suojeluohjelmien purkamista.

Veli Liikanen
nuorisotutkija, biologi, eduskuntavaaliehdokas (vihr)