fbpx

Katsaus vuoteen 2022

Tämä vuosi jää historiaan Ukrainan puolustustaistelusta ja sodan politiikan paluusta Eurooppaan. Venäjä-riippuvuudesta irrottautuminen tapahtuu nyt pakon edessä, kun uhkaa ei otettu ajoissa vakavasti. Näiden synkkien tuulien sivussa on niin Mikkelissä, Etelä-Savossa kuin eduskunnassakin tehty työtä “tavallisten” poliittisten tehtävien parissa. Niissäkin on riittänyt tuskaa – mutta myös hauskoja tilanteita.

Mikkelissä olen tehnyt työtä rivivaltuutettuna Vihreiden hyvin toimivassa ryhmässä. Kaupungissa on jatkettu painia syvien talousvaikeuksien ja valtuuston huonon toimintakulttuurin kanssa.

Vuoden alusta alkoi kummallinen episodi, joka päättyi kaupunginjohtaja Timo Halosen irtisanoutumiseen. Kauas asti näkyi, että kyse oli pikemminkin syntipukin etsimisestä ja ulossavustamisesta eroa masinoiden luottamushenkilöiden toimesta, eikä prosessi ollut millään tavalla asiallinen. Toivon totisesti, että valtuusto antaa uudelle kaupunginjohtajallemme onnistumisen mahdollisuuden.

Kaupungissa on tehty päätöksiä uusista säästöistä jokainen vuosi, mutta talouskurimusta ei olla saatu oikaistua. Tilanteessa, jossa Essoten lasku kasvaa kovaa tahtia ja niskassa on jatkuvia miljoonalaskuja sekä infran korjaamisen että omien mokien vuoksi, ei kaupungin taloutta saada tasapainoon palveluleikkauksia tekemällä. Mikkelin kaupunki on jo toteuttanut suuria henkilöstösäästöjä, yhdistellyt toimintoja ja lakkauttanut mm. kirjastoja. Miljoona-alijäämien kattamiseen ja kaupungin tulopohjan vahvistamiseen ainoa realistinen vaihtoehto on energiaomaisuuden osuuksien myynti (kaupungin määräysvalta säilyttäen). Jos päätöksiä ei kyetä tekemään, leikkausten kierre jatkuu.

Kymppitonnien säästöjen tekeminen tuntuu hullulta, kun soten ja rakennushankkeiden kulut heittelevät miljoonilla. Erityisen hullulta se tuntui kesän alussa, kun lautakunnalle esitettiin melkein kaikkien Mikkelin uimarantojen lakkauttamista ja rakenteiden purkamista! Tästä nousi aiheellisesti melkoinen äläkkä, johon itsekin osallistuin, ja lopulta uimarannat laitureineen säästyivät.

Astuvansalmen reitille saatiin hallituksesta lunastuslupa, mikä hyödyttää sekä matkailua että luonnon varjelemista alueella. Lisäksi teimme valtuustoaloitteen, josta olen erityisen ylpeä: Lisää niittyjä Mikkeliin. Nurmikkojen muuttaminen niityiksi on hyväksi niin luonnon monimuotoisuudelle, maisemalle kuin taloudellekin. Toivon että saisimme jo ensi kesälle muutaman uuden niittyalueen.

Hauskaa: Sanoinko jo, että Vihreillä on mainio valtuustoryhmä? Meidän kokouksissa on aina myös hauskaa. Lisäksi ehdin vuoden aikana kahdesti käymään yhdellä pubissa eri puolueiden valtuutettujen kanssa kokouksen jälkeen. Se kannattaa erityisesti silloin, kun asiat ovat vaikeita.

Tammikuussa käytiin aluevaalit, ja tulin valituksi Etelä-Savon aluevaltuustoon. Olen toiminut Vihreiden aluevaltuustoryhmän puheenjohtajana tämän valmisteluvuoden aikana.

Aluevaltuuston ensimmäinen vuosi on lähtenyt liikkeelle aivan perusasioista, kuten henkilövalinnoista. Etelä-Savo sai Santeri Seppälästä hyvän hyvinvointialuejohtajan, Santeri on jo osoittanut olevansa helposti lähestyttävä ja hyvin asioihin perehtyvä johtaja myös luottamushenkilön näkökulmasta.

Isot päätökset ovat vielä edessä. Joulukuussa hyväksytty hyvinvointialueen budjetti ei vielä sisältänyt tärkeitä linjauksia, vaan se antaa selkänojan aloitukselle ja siirtymälle, joka alueella on vuodenvaihteessa edessä. Todellisia hankalia päätöksiä palveluista, kehittämisestä ja talouden tasapainottamisesta tehdään tulevana keväänä. Tiedot alueen rahoituksesta tulevat tosin päivittymään vielä moneen kertaan ensimmäisen vuoden aikana.

Kaikki tämä huomioiden on jokseenkin käsittämätöntä, millaista äänestyssirkusta aluevaltuustossa on pidetty kahteen sairaalaan liittyvien tekstikirjausten kanssa. Eräät haluaisivat kirjata yksityiskohtaisia linjauksia sairaaloista jokaiseen valtuuston käsittelemään asiakirjaan, kuuluivat ne sinne tai eivät. Ja sitten äänestetään. No, ainakin tiheä äänestäminen on Mikkelin kaupunginvaltuutetuille tuttua.

Hauskaa: Aluevaltuustossa tutustuu sekä uusiin ihmisiin että maakunnan maisemiin. Joulukuun kokoukseen Punkaharjulle ajoin Mikkelistä vajaat kaksi tuntia suuntaansa, kävin hyviä käytäväkeskusteluja ja sain maukkaan joululounaan.

Työssäni puoluesihteerinä saan seurata valtakunnan päätöksentekoa ja jännitystilanteita aitiopaikalta. Takana on jälleen lievästi sanottuna tapahtumarikas vuosi. Valtakunnan päätöksenteossa saatiin maaliin muun muassa:

Uusi kansallispuisto Sallaan
Uusi ilmastolaki
Uusi luonnonsuojelulaki
Tasa-arvoa lisäävä perhevapaauudistus
Suostumukseen perustuva uusi seksuaalirikoslaki
Tukea kansalaisille kriisin keskellä
Lisäksi puoluetoimiston työntäyteiseen vuoteen sisältyi muun muassa puolueen logon ja visuaalisen ilmeen uudistus

Livekohtaamisten paluu tuotti paljon iloa. puoluekokous Joensuussa, kesän ja syksyn lukuisat tapaamiset ja illanvietot, vierailut Saksassa ja Virossa, pikkujoulut. Kahden etäilypainotteisen vuoden jälkeen tätä tarvittiin.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Leave a Reply

Your email address will not be published.