fbpx
Veli Liikanen hymyilee ihmisjoukon keskellä.

Maksuton koulutus luo turvallisuutta ja hyvinvointia

Kirjoitukseni mm. Länsi-Savossa:

Maksuton koulutus luo turvallisuutta ja hyvinvointia

Meillä on aihetta huoleen. Koululaisten taitoja eri osa-alueilla mittaavat tulokset ovat laskeneet ja osaamiserot kasvaneet. Vaikka Suomi oli ennen kansainvälisessä vertailussa korkeasti koulutettu maa, olemme nyt pudonneet keskikastin alapuolelle. Osaavasta työvoimasta on pulaa joka puolella.

Samalla valtiovarainministeriö ehdottaa (jälleen kerran!) lukukausimaksuja korkeakouluihin. Töissä olevia koulutettuja ihmisiä pompotellaan Maahanmuuttovirastossa niin, että menetämme heidät kokonaan. Emme voi jatkaa näin.

Kriittinen ajattelu ja lukutaito ovat takeita sille, että tulemme toimeen keskenämme. Opin ja osaamisen heikkeneminen ruokkii ihmisten välistä eripuraa ja lisää haavoittuvuutta ulkoista manipulointia kohtaan.

Tällä hallituskaudella yhdenvertaista koulutuspolkua on vahvistettu esimerkiksi oppivelvollisuutta pidentämällä. Toisen asteen koulutuksesta tuli maksutonta. Myös Suomen harrastamisen mallin tarjoamat matalan kynnyksen ryhmät ovat tulleet tarpeeseen. Koulutukseen panostamista on edelleen jatkettava, jotta perusasiat ovat kunnossa jokaiselle kaikilla koulutusasteilla.

Koulutus lisää Suomen turvallisuutta, hyvinvointia ja menestymisen mahdollisuuksia. Tarvitsemme kouluihin aikaa ja resursseja perehtyä esimerkiksi historiaan, äidinkieleen ja kirjallisuuteen. Ymmärrys eri kulttuureista ja demokratian mekanismeista lisää turvallisuutta siinä missä muutkin maanpuolustuksen muodot.

Nykyisessä epävarmassa ajassa on erityisen tärkeää lisätä oppimisen tukea niin varhaiskasvatuksessa kuin koulussakin. Mukana on pidettävä erityisesti heidät, joiden kohdalla vaara ulkopuolelle jäämisestä on kaikkein suurin. Ehdotus lukukausimaksuista korkeakouluihin on sen sijaan kestämätön: Meidän on mahdollistettava kouluttautuminen taustasta riippumatta, ei luotava uusia kynnyksiä opiskelulle.

Veli Liikanen

Kirjoittaja on vihreiden puoluesihteeri ja kansanedustajaehdokas Mikkelistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.