fbpx

Tarvitsemme ilmastoruokaohjelman

Kirjoitukseni Länsi-Savossa 18.10.2022:

Tarvitsemme ilmastoruokaohjelman

Ruoka vaikuttaa ilmaston ja ympäristön tilaan. Maamme hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut edistämään ilmastoystävällistä ruokapolitiikkaa. Ilmastoruokaohjelman julkaisu on kuitenkin viipynyt keskustajohtoisen maa- ja metsätalousministeriön käsissä.

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Vesa Kallio luettelee Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastolukuja siitä, mitä syömme, ja moittii samalla STT:n tiedotetta ilmastoruokaohjelman viivästyksistä. Toivon, että jaamme kuitenkin yhteisen huolen siitä, että päätöksiä ruuan tuotannon ja kulutuksen saralla on niin vaikea tehdä.

Tehokkain tapa vähentää ilmastokuormitusta on vähentää lihan osuutta ruokavaliossa. Tukijärjestelmämme ei tällä hetkellä kannusta tähän. Oleelliset muutokset tuotannossa tapahtuvat tasa-arvoisesti silloin, kun tuottajilla on taloudellinen kannuste siirtyä kohti kestävämpää viljelyä. Porkkanoita tarvitaan.

Mahdollisuuksia muutokseen voi arvioida esimerkiksi viljan käyttöarvioista, joita Luke on myös tuottanut: yli 60 prosenttia viljasta menee eläinten rehuksi Suomessa, ja suoraan ihmisten ravinnoksi alle 20 prosenttia. Noin 77 prosenttia peltoalasta tuottaa rehua eläintuotantoon. Olisi sekä terveydelle että ympäristölle tärkeää valjastaa enemmän viljelyalaa suoraan ihmisravinnon kasvattamiseen. Osa pelloista tuottaa kuitenkin jatkossakin nurmea.

Ilmastoruokaohjelmaa tarvitaan, jotta voimme tehdä muutokset hätiköimättä ja hätääntymättä. Emme saa köyhdyttää omavaraisuutta emmekä toteuttaa uudistuksia viljelijöiden selkänahasta repimällä. Kuten Kalliokin kirjoituksessaan toteaa, naudanlihan kulutuksen kasvu on jo pysähtynyt. Oikein toteutettu siirtymä kohti entistä kasvipainotteisempaa ruoantuotantoa ja -kulutusta on hyväksi sekä terveydelle että ilmastolle.

Veli Liikanen

Kirjoittaja on mikkeliläinen vihreiden puoluesihteeri ja eduskuntavaaliehdokas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.