fbpx

Yhdessä teemme paremmin

Varapuheenjohtajaehdokkaan linjapuhe puoluekokouksessa 18.6.2017

Hyvät vihreät ystävät,

pyrin vihreiden varapuheenjohtajaksi, koska rakastan tätä maapalloa.

Kun olin teini-ikäinen, koin ympäristöherätyksen. Yläasteen maantiedon tunnilla oivalsin, että ilmastonmuutos on valtava, koko maailmaa koskettava uhka. Mikäli epäonnistumme, seuraavat sukupolvet tulevat kysymään meiltä, miksi emme pysäyttäneet ilmastokriisiä vielä, kun se oli mahdollista?

Tänä keväänä historia sai minut kiinni. 13-vuotias lapseni kysyi tuskastuneena, miksi minun sukupolveni ei ole onnistunut pysäyttämään ilmastonmuutosta. Tulevat sukupolvet ovat jo täällä.

Ympäristöjärjestöissä opin paljon ympäristön, talouden ja kulttuurin kytköksistä. Opin, miten rakennusmiehille ja sairaanhoitajille pitää puhua luonnonsuojelusta. Keräsin nimiä metsävetoomukseen ja kampanjoin ilmastolain puolesta.

Tällä vuosikymmenellä olen antanut kaikkeni politiikantekoon vihreissä. Olen tuonut puolueen käyttöön asiantuntemukseni nuorisotutkijana ja ympäristöaktiivina. Viimeiset neljä vuotta olen ollut mukana johtamassa puolueen toimintaa puoluehallituksessa, niin hallitusvastuussa kuin oppositiossakin. Se on ollut antoisaa ja olen tehnyt sen työn hyvin.

Hyvä puoluekokous,

tänä keväänä juhlimme historiallisen suurta vihreää vaalivoittoa. Omalla kohdallani yksi päheimmistä hetkistä tapahtui vaalien jälkeisessä puoluehallituksen kokouksessa, kun Ville astui sisään ja sanoi ensi sanoinaan: tehkää paremmin.

Me kaikki tiedämme, että vaali-illan voitonjuhlia edelsi pitkä ja kova työ. Me rekrytoimme ehdokkaat, me nakutimme vaalikoneet, me jaoimme flaijerit ja me tarjosimme äänestäjille sen vihreän vaihtoehdon, jota tässä ajassa tarvitaan.

Meistä moni elää ruuhkavuosia. Meistä moni tekee politiikkaa hyvin rajallisilla voimavaroilla. Työ vihreänä aktiivina on joskus väsyttävää, joskus se on yksinäistä ja lähes aina se vaatii uuden opettelua. Siksi meidän pitää auttaa toisiamme. Riippumatta siitä, mistä päin maata tulemme tai mitä yhdistystä edustamme, meillä vihreillä on yhteinen tehtävä.

Varapuheenjohtajana tärkein tehtäväni on vihreiden toimijoiden tukeminen ja vihreiden verkostojen vahvistaminen.

Tämän vihreän kevään jälkeen meillä on joka puolella Suomessa uusia innokkaita luottamushenkilöitä, ja uusia sillanpääasemia pienissä ja keskisuurissa kunnissa. Suuremmista kaupungeista tiedämme, että vihreät valtuutetut tuovat tullessaan hyviä asioita – kuten tänne Tampereelle ratikan.

Kuntarajat ylittävä yhteistyö tuo vihreille valtuutetuille voimaa ja itsevarmuutta sielläkin, missä paikkoja on vähemmän. Sen yhteistyön minä osaan. Tiedän omakohtaisesti, miten kannatusta kasvatetaan ja vihreitä tavoitteita edistetään maakunnissa. Miten yhteistyöllä yksi ainut valtuutettu Kangasniemellä saa paljon aikaan – ja tuo lopulta huiman vaalivoiton.

Seuraavat 15 vihreää kansanedustajaa ovat todennäköisesti seurassamme jo tänään. Yhteistyöllä nostamme Suomen kartalle monta vihreää kuntaa lisää.

Rakkaat vihreät ystävät,

Sipilän hallitusohjelmaan kirjattiin, että vuonna 2025 Suomi on uudistuva ja välittävä maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus ja meillä on vahva yhteenkuuluvuuden tunne.

Viimeistään tämän viikon perusteella näyttää siltä, että hallitus on päättänyt jättää tämän työn meille.

Hallitus nakertaa uudistumiskykyämme koulutusleikkauksilla, ajaa tutkijamme ulkomaille, ottaa pois niiltä jotka eivät voi puolustaa itseään ja ajaa turvaa tarvitsevat takaisin kiduttajiensa käsiin. Hallitus ei luota työntekijöihin, kansalaiset eivät luota hallitukseen ja hallituspuolueet eivät luota toisiinsa.

Tämä suunta on käännettävä ja sen teemme me Toukon johdolla.

Me puolustamme koulutusta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Meille ympäristön suojelu on luovuttamaton lähtökohta, josta pidämme aina kiinni.  Me teemme politiikkaa sydämellämme. Me teemme jatkuvaa ajatustyötä, ja sen avulla tarjoamme parhaaseen tietoon perustuvia ratkaisuja isoihin tulevaisuuden kysymyksiin.

Kun pidämme kiinni näistä ydinteemoistamme, ja teemme inhimillistä, välittävää politiikkaa, voitamme eduskuntavaalit.

Ja kun vaalien jälkeen edistämme vihreitä tavoitteita hyvin mietityillä keinoilla,

ehkä Touko pääministerinämme, silloin pääsemme sanomaan Villelle ja kaikille meille vihreän kasvun eteen tänä keväänä uurastaneille että me todella pistimme paremmaksi.

Ja jos kaikki käy hyvin, pääsemme sanomaan lapsillemme, että kovalla työllä vältimme ilmastokatastrofin. Se ei ollut helppoa, mutta me teimme sen yhdessä.