fbpx
rintanappeja

Varhais­kasvatus­laki on saatava kuntoon

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Savon Lukijat-sivulla 17.4.2015

Suomalaiset lapset, perheet ja kasvatusalan ammattilaiset ansaitsevat laadukkaan varhaiskasvatuslain. Pitkään kaivattu lakiuudistus jäi kuluneella vaalikaudella puolitiehen.

Erityisen tärkeää on säätää katto ryhmäkokoihin, kelpoisuusvaatimukset kuntoon ja panostaa varhaiseen tukeen. Ylisuuret päiväkotiryhmät eivät ole lapsille hyväksi. Päiväkodin yli 3-vuotiaiden ryhmiin on säädettävä ryhmäkokokatto, joka on 21 lasta ja alle 3-vuotiaiden ryhmissä 12 lasta.

Varmistetaan, että jokaisessa lapsiryhmässä on lastentarhanopettaja. Myös alle 3-vuotiaat hyötyvät laadukkaasta varhaiskasvatuksesta.

Varhaista tukea on tehokkainta tarjota lapsen jokapäiväisen ympäristön kautta. Kenenkään lapsen ei pitäisi joutua odottamaan tukea esimerkiksi oppimisvaikeusepäilyn kanssa.   Päiväkodin ja neuvolan hyvä yhteistyö varmistaa sen, että mahdollisiin havaittuihin ongelmiin puututaan hyvissä ajoin ennen kouluikää.

Laadukas varhaiskasvatus on ehkä vaikuttavinta ennaltaehkäisevää työtä eriarvoistumista ja syrjäytymistä vastaan.

1 Comment

  • Riitta Lunti sanoo:

    Hyvä Veli

    Jos nyt pääset eduskuntaan( mitä toivon), älä unohda laadukasta varhaiskasvatusta ja lastentarhanopettajien osuutta sen tekemisessä.