fbpx
rintanappeja

Vaalijärjestelmän olisi voinut uudistaa fiksumminkin

5.11.2014

Länsi-Savon pääkirjoituksessa 5.11.2014 toimittaja Jukka Ahdelma kirjoittaa vaalipiiriuudistuksesta otsikolla ”Vaalipiirimuutos sortaa Etelä-Savon edustusta”.

Vaalijärjestelmän uudistuksen tavoitteena on vaalien suhteellisuuden parantaminen ja paikkajakoa vääristävien piilevien äänikynnysten alentaminen. Länsi-Savokin on aikoinaan pääkirjoituksessaan todennut, että ”kansanvallan uskottavuus edellyttää järjestelmän uusimista”.

Uudessa vaalipiirissä on tosiaan Etelä-Savon (ja vastaavien pienempien maakuntien) kansanedustajamäärään osalta aito riski. Tällaiselta asemalta olisi vältytty, jos vaaliuudistus olisi tehty viime vaalikaudella oikeusministeri Tuija Braxin valmisteleman vaalialuemallin mukaisesti. Siinä mallissa vaalipiirit olisi pidetty ennallaan, mutta puolueiden valtakunnallinen paikkamäärä olisi tasattu valtakunnallisen kannatuksen mukaan. Käytännössä joka vaalipiiri olisi siis saanut oman paikkamääränsä, mutta viimeisten läpimenijöiden osalta nimet olisivat voineet vaihtua isomman puolueen edustajasta sellaiseen pienempään puolueeseen, jota äänikynnykset ovat sortaneet.

Tämä järjestelmä olisi ollut reilumpi ja taannut alueellisen edustavuuden. Vaalipiirien yhdistely on sen sijaan osin epäkäytännöllistä purkalla korjaamista. Tähän lopputulokseen jouduttiin, koska demarit torppasivat vaalialuemallin hallitusneuvotteluissa. Lopulta demarit olivat myös ratkaisijoina siinä, mitä vaalipiirejä yhdistettiin.

No, nyt mennään sitten tällä järjestelmällä. Jos eteläsavolainen edustus halutaan säilyttää, silloin eteläsavolaisten kannattaa äänestää aktiivisesti ja eteläsavolaisia. Kansanedustajamäärän putoaminen kuudesta alaspäin on mahdollista, mutta riippuu äänestäjien valinnoista.

Onneksi vaaleissa on kyse muustakin kuin aluepolitiikasta: isoista linjoista ja arvovalinnoista, joita puolueet saattavat edustaa alueita paremmin. Vastuullinen päättäjä ei vedä sokeasti kotiinpäin, vaan kohtelee eri alueita ja niiden asukkaita tasavertaisesti ja reilusti.

Vaalijärjestelmän olisi voinut uudistaa fiksumminkin

5.11.2014

Länsi-Savon pääkirjoituksessa 5.11.2014 toimittaja Jukka Ahdelma kirjoittaa vaalipiiriuudistuksesta otsikolla ”Vaalipiirimuutos sortaa Etelä-Savon edustusta”.

Vaalijärjestelmän uudistuksen tavoitteena on vaalien suhteellisuuden parantaminen ja paikkajakoa vääristävien piilevien äänikynnysten alentaminen. Länsi-Savokin on aikoinaan pääkirjoituksessaan todennut, että ”kansanvallan uskottavuus edellyttää järjestelmän uusimista”.

Uudessa vaalipiirissä on tosiaan Etelä-Savon (ja vastaavien pienempien maakuntien) kansanedustajamäärään osalta aito riski. Tällaiselta asemalta olisi vältytty, jos vaaliuudistus olisi tehty viime vaalikaudella oikeusministeri Tuija Braxin valmisteleman vaalialuemallin mukaisesti. Siinä mallissa vaalipiirit olisi pidetty ennallaan, mutta puolueiden valtakunnallinen paikkamäärä olisi tasattu valtakunnallisen kannatuksen mukaan. Käytännössä joka vaalipiiri olisi siis saanut oman paikkamääränsä, mutta viimeisten läpimenijöiden osalta nimet olisivat voineet vaihtua isomman puolueen edustajasta sellaiseen pienempään puolueeseen, jota äänikynnykset ovat sortaneet.

Tämä järjestelmä olisi ollut reilumpi ja taannut alueellisen edustavuuden. Vaalipiirien yhdistely on sen sijaan osin epäkäytännöllistä purkalla korjaamista. Tähän lopputulokseen jouduttiin, koska demarit torppasivat vaalialuemallin hallitusneuvotteluissa. Lopulta demarit olivat myös ratkaisijoina siinä, mitä vaalipiirejä yhdistettiin.

No, nyt mennään sitten tällä järjestelmällä. Jos eteläsavolainen edustus halutaan säilyttää, silloin eteläsavolaisten kannattaa äänestää aktiivisesti ja eteläsavolaisia. Kansanedustajamäärän putoaminen kuudesta alaspäin on mahdollista, mutta riippuu äänestäjien valinnoista.

Onneksi vaaleissa on kyse muustakin kuin aluepolitiikasta: isoista linjoista ja arvovalinnoista, joita puolueet saattavat edustaa alueita paremmin. Vastuullinen päättäjä ei vedä sokeasti kotiinpäin, vaan kohtelee eri alueita ja niiden asukkaita tasavertaisesti ja reilusti.