fbpx
rintanappeja

Puoluekokous­puheenvuoro kouluista

Puheenvuoroni vihreiden puoluekokouksen poliittisessa keskustelussa 7.6.2014

Tämä hallituskausi on ollut koulujen kannalta aika reipasta rakenteiden uudistamista ja kipeää leikkaamista. Rakenteissa toimia on osin tarvittukin, mutta säästöt ovat menneet liiankin pitkälle, niin kuin puheenjohtajamme eilen totesi.

Haluan nostaa esiin muutaman taktisen asian kouluista. Näitä olen puoluehallituksessakin pitänyt esillä.

Homekoulut. Toivon todella, että minihallitusneuvotteluissa löydetään rahaa korjausinvestointeihin. Rahan lisäksi meidän pitää nostaa esille myös rakentamisen laatuun, valvontaan, osaamiseen ja sääntelyyn liittyviä toimenpiteitä. Tällä hetkellä kuntapäättäjänä minua ahdistaa eniten se, että en luota siihen, että koulut tulevat päättämillämme investoinneilla kuntoon, enkä osaa vaatia oikeita asioita laadunvalvonnan suhteen. Meillä on puolueessa yksi parhaiten asiaan perehtyineistä kansanedustajista, Tuija Brax, joka on ollut tarkastusvaliokunnassa tekemässä mietintöä aiheesta. Hyödynnetään tätä osaamistamme!

Riihen säästöt perusopetuksen laadun parantamisesta ovat hankalia. Nämä kannustinrahat ovat olleet tärkeitä kunnissa, ja niiden vähentäminen muuttaa neuvotteluasemia siten, että pienempien ryhmäkokojen puolustaminen on hyvin vaikeaa.
Tämä on taktisesti hyvin hankala päätös. Olen kuullut kuntakentällä puhuttavan, että ryhmien pienentämiseen kohdennettu raha leikataan lähes kokonaan. Oma käsitykseni on, että ihan näin huonosti ei ole käymässä, ja toivottavasti se saadaan kerrottua kentällekin ääneen, neuvotteluasemiemme parantamiseksi.

Näissä asioissa viimekätinen päätösvalta resursseista on kunnilla, mutta meidän tulee tehdä hyvää yhteistyötä kuntapoliitikkojen ja eduskuntaryhmän kesken, jotta saamme parhaita tuloksia väännöissä ja jotta tekomme ja viestimme kohtaavat.