fbpx
rintanappeja

Valtuustoaloite: Koulujen ylijäämäruoka hyötykäyttöön

Teimme kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan valtuustoaloitteen Vihreiden valtuutettujen ja parinkymmenen muun valtuutetun voimin:

Koulujen ylijäämäruoka hyötykäyttöön

Ruokaketjussa haaskataan Suomessa noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta, vuosittain arviolta 330–460 miljoonaa kiloa. Ruoan päätyminen jätteeksi näin suuressa mittakaavassa on sekä ekologisesti että taloudellisesti kestämätöntä.

Ruoan hävikin vähentäminen onkin nostettu keskeiseksi tavoitteeksi useassa valtakunnallisessa ohjelmassa ja kunnille annetuissa suosituksissa.

Tällä hetkellä merkittävä osa julkisen ruokailun syömäkelpoisista tähteistä päätyy jätteeksi. Ylijäävän ruuan myynti ulkopuolisille omakustannushintaan ei vaadi mitään erikoislupaa, vaan elintarviketurvallisuusvirasto Evira on todennut sen olevan tavanomaista elintarvikkeiden tarjoilua. Tänä vuonna uudistetun Eviran ohjeistuksen myötä myös ylijäämäruoan lahjoittaminen ruoka-avuksi on entistä helpompaa.

Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hankkeessa Vaajakummun koulussa on myyty kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa 1–1,5 euron hinnalla lähialueen asukkaille. Kokemukset kokeilusta ovat olleet hyviä.

Ruokahävikki on vähentynyt ja osa kuntalaisista on saanut mahdollisuuden ruokailla terveellisesti ja edullisesti. Ruokailuissa on käynyt mm. lapsiperheitä ja vanhuksia, jotka ovat kertoneet, että he eivät välttämättä edes poistuisi kotoaan ilman lounasruokailua. Kokeilun toteuttanut koulun ruokailusta vastaava yritys on arvioinut, että kokeilun laajentaminen kaikkiin Jyväskylän kaupungin palvelutaloihin ja kouluihin pienentäisi hävikkiä vuodessa vähintään 50 000 aterialla.

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkelissä kokeillaan koulujen tai laitosten syömäkelpoisen ruuan hyödyntämistä ja tähderuokailua. Kokeilua seurataan ja sen onnistuessa käytäntöä laajennetaan.

Allekirjoittajina
Vihreiden valtuutetut ja parikymmentä muuta valtuutettua