fbpx
rintanappeja

Saastuttaja maksaa -periaate on Etelä-Savolle parasta aluepolitiikkaa

Puheenvuoro Vihreiden puoluevaltuuskunnan poliittisessa keskustelussa Pieksmäellä 20.4.2013

On hienoa nähdä valtuuskunta Etelä-Savossa, näin hyvää keskustelua täällä harvoin käydään – tässä laajuudessa.

Kiitän kaikista puheenvuoroista, joissa ruoskittiin kehysriihen päätöksentekoa ja sote-uudistuksen tilaa. Seuraavassa kehysriihessä toivottavasti voidaan tasapainottaa veronkorotusten ja leikkausten periaaterikettä: eli tehdään sitten enemmän veronkiristyksiä ja leikataan vähemmän.

Kehysriihessä sovittiin mm., että kuntien vastuu pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen maksusta kasvaa ja kuntien lakisääteisiä velvoitteita perataan. Näissä on paljon kiinnostavaa ja huomioitavaa.

Ilahduin siitä, että puolueen puheenjohtaja nosti puheessaan hyvin savolaisia luonnonvarakysymyksiä esille. Meillä on täällä erittäin hyviä mahdollisuuksia mm. uusiutuvan energian suhteen. Ja niin kuin syksylläkin valtuuskunnan kokouksessa totesin: paikallistasolla isoimpiin energiaratkaisuihin vaikuttavat tietenkin ennen kaikkea ohjaavat taloudelliset tekijät, esim. turpeen ja fossiilisten polttoaineiden hinta. Taloudellisten tekijöiden ansiosta Mikkelissä investoidaan turpeettomaan kattilaan ja Kuopiossa on luovuttu Fennovoimasta.

Kun meidän luonnonvaramme ovat nimenomaan uusiutuvia, Etelä-Savon kilpailukykyyn vaikuttaa ennen kaikkea esim. päästöoikeuksien hinta. Meille parasta aluepolitiikkaa on saastuttaja maksaa -politiikka. Alkuviikon parlamentin backloading-äänestys oli meille suuresti haitallinen.

Tästä puhutaan liian vähän meillä paikallistasolla. Tästä eivät myöskään Etelä-Savon kansanedustajat, joissa ei nyt vihreitä ole, juurikaan puhu. Savon työpaikkojen ja elinvoiman puolesta toivon, että me Vihreät painamme päälle, valmistelemme tehokkaan ilmastolain, koitamme korjata päästöpäätöksiä parlamentissa ja paikkaamme europarlamentin mokia vahvoilla kansallisilla toimilla.