fbpx
rintanappeja

Vastuullista taloudenpitoa – ilman yhtiöittämisiä

Tämä kirjoitukseni julkaistiin Mikkelin Seudun Vihreiden kuntavaalilehdessä 17.10.2012.

Uuden Mikkelin taloudenpidossa on päästävä eroon vanhoista vaivoista: alibudjetoinnista ja yhtiöittämisistä.

Kuluneen vuoden menoylitykset ovat seurausta yksinkertaisesta ongelmasta: lakisääteisiin peruspalveluihin varattiin budjetissa liian vähän rahaa. Vihreät haluavat eroon alibudjetoinnista. Kamppailimme syksylläkin todenmukaisin kustannusarvioihin perustuvan budjetin puolesta.

Yhtiöittämiskehityksen seurauksena yhä suurempi osa kaupungin rahankäytöstä tapahtuu suljettujen ovien takana. Valtuutetut saavat nähdä kaupungin yhtiöiden rahankäytöstä vain loppulaskun. Kun kallis jäähalliremontti ravintoloineen ja saunoineen ajettiin keväällä valtuustossa läpi, kaupunkiin syntyi taas uusi julkisilla rahoilla pyörivä yhtiö. Jäähalliyhtiö kasvattaa kaupungin hallintokuluja kymmenillä tuhansilla ja käyttömenoja jopa sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa.

Vastuullinen talouden seuranta ei onnistu, mikäli kaupungin talouden yksityiskohdat piilotetaan keinotekoisiin ja läpinäkymättömiin yhtiöihin. Isojen hankkeiden ujuttaminen päätöksentekoon budjettikäsittelyn ulkopuolelta ei ole vastuullista rahankäyttöä.

Vastuullinen taloudenpito edellyttää avoimuutta, tosiasioiden tunnistamista sekä reilua ja tasapuolista päätöksenteon kulttuuria. Näiden puolesta Vihreät on valmis taistelemaan tulevallakin valtuustokaudella.

Veli Liikanen,
Mikkelin Seudun Vihreiden pj

Kirjoitin vastuullisesta taloudenpidosta myös kesällä Länsi-Savossa, kun valtapuolueet laittoivat sosiaali- ja terveyspalvelut säästökuurille budjetoituaan ensin niihin liian vähän rahaa: Tyrmäämme alibudjetoinnin, LS 6.6.2012