fbpx
rintanappeja

Kolmen minuutin kuntavaalipuhe

Pidin Vihreiden edustajana tämän kolmen minuutin kuntavaalipuheen Mikkelin kävelykadulla Kesäkatu-tapahtumassa 31.8.2012.

Hyvät kuulijat!

Me Vihreät haluamme Mikkelistä ennaltaehkäisevän, ympäristöystävällisen ja avoimemman kaupungin.

Ennaltaehkäisevä työ on toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden perusta – myös kuntatalouden näkökulmasta.

Kaupungissa tehdään jokaisella valtuustokaudella suuria investointeja. Ennaltaehkäisevä työ on kaikkein kannattavin investointi, jonka kaupunki voi tehdä. Kannattaa investoida siihen, että kuntalaiset eivät ole romuna, ja että he saavat tukea ongelmiinsa ajoissa, ja että heillä on mahdollisuus oppia ja kasvaa kuntaa eteenpäin vieviksi superkuntalaisiksi. Tähän me vihreät haluamme investoida.

Peruspalveluja ja niiden toimivuutta pitää kehittää. Mikkelissä on tänäkin vuonna laitettu sosiaali- ja terveyspalvelut säästökuurille. Säästökuurit eivät paranna palveluiden kustannustehokkuutta eivätkä niiden laatua.

Viime vuoden budjettineuvotteluissa kaikki tiesivät, että sosiaali- ja terveystoimi on alibudjetoitu, että se tulee ylittämään budjettinsa.  Meidän Vihreä valtuustoryhmämme ei hyväksynyt alibudjetointia syksyllä. Me esitimme veroprosentin korotusta palveluiden turvaamiseksi.

Palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta on parannettava kuntalaisista ja käytännön työtä tekevistä ammattilaisista – esimerkiksi hoitotyön, sosiaalityön, vanhustyön, nuorisotyön ja koulujen ammattilaisista – lähtien. Kaupungin palvelut ovat parempia, kun työntekijät voivat hyvin. Johtamisen kaupungissa pitää olla parempaa, työhyvinvointia lisäävää. Ja sitä voimme johtajilta vaatia, koska me maksamme heidän palkkansa.

Me haluamme Mikkelistä ympäristöystävällisen kaupungin, ekokaupungin. Ympäristöön panostaminen kannattaa kahdesta syystä. Ensinnäkin se on välttämätöntä sen takaamiseksi, että tämä planeetta pysyy kunnossa ja että meidän lapsillammekin on hyvät elinolosuhteet.

Toisekseen ympäristöystävällisyys synnyttää työpaikkoja. Mikkelistä pitää tehdä luomun, uusiutuvan energian ja puhtaan teknologian yrityskeskittymä. Tämä on onnistunut esim. Uudessakaupungissa, jonne on syntynyt 150 puhtaan teknologian työpaikkaa samalla kun päästöjä on vähennetty 14 %.

Me haluamme myös lisää avoimuutta päätöksentekoon. Kansalaisten on saatava enemmän tietoa valmisteilla olevista tai keskeneräisistä asioista. Ja valtuuston kokoukset on saatava verkkoon, jotta kuntalaisilla on hyvät mahdollisuudet seurata päätöksentekoa.

Avoin, ympäristöystävällinen ja kuntalaisistaan huolta pitävä kunta on myös vetovoimainen kunta.

Avoimempi Mikkeli pitää huolta kuntalaisista ja ympäristöstä – ja niin synnytetään työllistävämpi ja viihtyisämpi Mikkeli!