fbpx
rintanappeja

Kansanvallan uskottavuus pelissä

Tämä vastineeni Länsi-Savon päätoimittajan kolumniin julkaistiin Länsi-Savossa 6.3.12.

Länsi-Savon päätoimittaja Tapio Honkamaa haukkui sunnuntain kolumnissaan (4.3.) Vihreitä kovista otteista vaalijärjestelmän uudistuksen eteenpäin ajamisessa.

Länsi-Savon vaaliuudistusta käsittelevä pääkirjoitus torstaina 19.2.2009 päättyi seuraavaan virkkeeseen: ”Vaaliuudistus on kovaa valtapeliä, mutta kansanvallan uskottavuus edellyttää järjestelmän uusimista. Uusi vaalilaki on saatava voimaan viimeistään vuonna 2015.”

Juuri tätä tavoitetta Vihreät on nyt toteuttamassa. Uudistuksen toteuttamisesta vaalipiirejä muuttamalla sovittiin yksiselitteisesti viime kevään hallitusneuvotteluissa (hallitusohjelma, s. 89). Viime kaudella valmisteltu vaalialuemalli olisi ollut parempi uudistus, mutta esimerkiksi Jouni Backmanin SDP ei siihen hallitusneuvotteluissa suostunut. Kaikki hallituspuolueet kuitenkin sitoutuivat aikatauluun, jonka mukaan hallituksen yksimielinen esitys uudistuksesta syntyy vuoden 2011 loppuun mennessä.

Jos kansanvallan uskottavuuden turvaaminen ja vaalijärjestelmän uudistaminen edellyttää reipasta poliittista voimankäyttöä, on koko kansanvallan etu, että joku on siihen valmis. Vihreiden linja näyttää olevan tässä johdonmukaisempi ja pitkäjänteisempi kuin Länsi-Savon.

Veli Liikanen
Mikkelin seudun Vihreiden puheenjohtaja