fbpx
rintanappeja

Tarvitsemme yhteisiä julkisia tiloja

Ystäväni perheineen asuu pienessä asunnossa Helsingissä. Hän oli sopinut harrastusporukkansa kanssa peli-illasta, mutta kenenkään koti ei sinä iltana käynyt seurusteluun. Sopiva kokoontumispaikka löytyi iltaisinkin avoimesta Kirjasto Kympin ryhmätyötilasta.

Tulevaisuudessa onnellista elämää on kyettävä elämään luonnonvaroja kestävästi kuluttaen ja ilmastoa säästäen. Edessä on aika, jolloin asuinneliöiden ja ajokilometrien kulut kasvavat. Yhä useampi meistä tulee asumaan tiiviimmissä kodeissa hyvien yhteyksien äärellä. Kun omia neliötä on vähän, tarvitsemme yhteisiä julkisia tiloja muuhunkin kuin shoppailuun.

Kaupunkisuunnittelun on tarjottava julkisia tiloja kaupunkilaisten käyttöön. Asukkaiden tulee päästä osallistumaan näiden tilojen suunnitteluun alusta lähtien. Yhteiset julkiset liikuntatilat ovat meille jo tuttuja. Samalla tavalla torien, virastojen ja ostoskeskusten tilat tulee suunnitella kaupunkilaisten vuokrattavaksi ja lainattavaksi.

Tärkeää on myös kaupungin omaleimaisuuden vaaliminen. Isojen kaupallisten kehittämistoimien sijasta nimenomaan pienet liikkeet tai kuntalaisten itse luomat tilat synnyttävät karismaattista ja houkuttelevaa kaupunkikuvaa.

Veli Liikanen,
nuorisoalan tutkija

Kirjoitus on julkaistu Mikkelin kaupunkilehdessä 20.11.2010