Fennovoima-keskustelussa saa puhua ulkopolitiikastakin

19.9.2014

Vihreiden (kohta entisten) hallituskumppanien poliitikot ovat torjuneet puoluejohtomme kritiikkiä Fennovoiman Putin-yhteyksistä sanomalla, että vihreät vastustavat ydinvoimaa joka tapauksessa, että Venäjä-riskeistä puhuminen on vain poliittista peliä. Näin argumentoivat esimerkiksi Vapaavuori maanantaina 15.9. televisiossa ja Zyskowicz ja Backman tiistaina 16.9. radiossa.

On totta, että selkeä valtaosa vihreiden kenttäväestä ja aktiivipolitikoista vastustaa nykymallisia ydinvoimalahankkeita muistakin syistä, käytännössä kaikissa tapauksissa. Eivät kaikki vihreät, mutta selkeä enemmistö. Lisäksi osa vihreistä, jotka yleensä suhtautuvat ydinvoimaan myönteisemmin, vastustavat Fennovoiman hanketta talous- tai turvallisuussyistä, niin että Fennovoiman suhteen vihreät ovat vieläkin yksimielisempiä kuin ydinvoimasta yleensä.

Näistä ei minun mielestäni seuraa se, että vihreät eivät saisi osallistua keskusteluun myös ydinvoimahankkeeseen liittyvistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista ongelmista. Olisi tietenkin mukavaa, että muutkin puolueet olisivat aktiivisia tässä, mutta myös vihreät voivat tuoda keskusteluun uusia, nimenomaan tähän hankkeeseen liittyviä argumentteja. Ei niitä pidä kieltää niiltäkään kansanedustajilta, jotka kannattavat kaikkia ydinvoimahankkeita tilanteesta riippumatta.

Vihreillä on myös aika selkeää historiaa Venäjän politiikan ja Suomen Venäjän-politiikan kritisoijina. Nämä näkökulmat eivät ole uusia.

Asiakeskustelu kuuluu politiikkaan, eikä asiallisessa tarkastelussa pitäisi olla suurta väliä sillä, kuka uuden näkökulman esittää. Toki väittelijöiden taustoistakin voi keskustella, mutta se ei saa olla keino argumenttien ohittamiseen.

Vastaavasti en halua torjua esimerkiksi Ben Zyskowiczin kannanottoja johtajien korkeista palkoista ja kohtuuden yhteiskunnasta, joka ”olisi myös kaikkien suurituloisimpien etu”, vaikka Zyskowicz toimii puolueessa, joka yleisesti vastustaa tuloerojen kaventamista joka tapauksessa.

Julkaisin tämän alunperin Facebook-päivityksenä 18.9.2014.

Timofey Tsvetkov of the State Atomic Energy Corporation ROSATOM tests out the the M134D Gatling Gun (also known as the Dillon) at the Central Training Facility in Oak Ridge.

Rosatomin virkamiehet turvallisuusreissulla Yhdysvalloissa – ”NNSA, Rosatom Officials Visit Y-12” by nnsanews is licensed under CC BY-ND 2.0


Kommentteja

Ei vielä kommentteja.


Lisää:

Kommentti: